- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Столтенебрег: НАТО неће дозволити да сукоби пређу границе Украјине

© AP Photo / Olivier MatthysГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2022
Пратите нас
Одлучни смо да помогнемо Украјини, али имамо и обавезу да осигурамо да се сукоби не прелију преко граница Украјине и постану рат између Русије и НАТО што би довело до још више жртава и разарања, поручио је генерални секретар НАТО Јенс Столтенебрг.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Он је пред сутрашњи самит лидера НАТО у Бриселу упозорио на понашање Кине у светлу „инвазије Русије на Украјину“ и оценио да ће лидери НАТО са самита позвати Пекинг да се као чланица Савета безбедности УН уздржи од подршке руским ратним активностима и да се придружи остатку света у позиву на тренутни мирни крај рата.
Очекује се и позив НАТО Белорусији да оконча саучесништво у „Путиновој инвазији“.
Лидери земаља Алијансе требало би сутра да се договоре и о јачању снага на источном крилу НАТО, уз распоређивање четири нове борбене трупе у Бугарској, Мађарској, Румунији и Словачкој, што ће са већ постојећим борбеним јединицама у Пољској и балтичким земљама чинити укупно осам мултинационалних НАТО групација на североистоку Алијансе.
Очекује се да ће се лидери НАТО осврнути и на безбедност Молдавије и БиХ за које се процењује да могу бити угрожене „руским подривајућим деловањима“.
Столтенберг напомиње да ће одлуке које сутра лидери чланица НАТО донесу имати дугорочне импликације у циљу јачања безбедности, што ће захтевати и значајна издвајања за одбрану.
„Очекујем да ће савезници одлучити да удвоструче своја издвајања. Имамо нову ситуацију где видимо да мир не можемо узети здраво за готово“, каже Столтенберг.
Он је још једном подвукао чињеницу да су Европа и Северна Америка уједињене у „супротстављању руској агресији, подршци Украјини и заштити свих савезника“, преноси Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала