Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: У свету су спремни да прећуте намеру Куртија

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су у свету спремни да прећуте намеру Аљбина Куртија да изазива нестабилност и немире у региону, а да је на нама да не наседнемо на те провокације.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Када је реч о ултиматуму из Приштине, истиче да није све о гласању 3. априла, већ да постоји двострука намера: да се унизе Срби, да им се одузме право, а онда и да се смањи број гласова њему (Вучићу) и његовој листи.

„Овај други део није важан, јер неће бити разлике у гласовима, али овај први брине јер су спремни да прећуте намеру Аљбина Куртија да изазове проблеме у региону. Најлакше је било да прихватимо захтеве Срба, али шта бисмо сутрадан?“, запитао је Вучић.

Вучић је навео да је Београд прихватио много компромиса током преговора са Приштином око избора, па чак и да се официр за везу обраћа „влади Косова“, али да није прихваћено да се „влада Србије обраћа влади Косова“, јер би то, како је указао, било де факто признање.
Сматра да у најразвијенијим западним земљама разумеју сада ту безобзирност да се не дозволи лепа демократска пракса, додајући да ћемо данас видети њихово саопштење.
„Мислим да то разумеју и на Западу. Биће тешко и за Србе на Косову и Метохији. Нас хоће да увуку у сукоб говорећи да смо ми руске слуге. Ако погледате данас хрватску штампу, они пишу: ‘Брисел је прозрео игру Београда у БиХ’. А какву игру, шта ми то играмо осим што ћутимо на сваку глупост коју чујемо. Шта је то Србија урадила. Чиме смо увредили било кога“, рекао је Вучић гостујући на Пинку.
Председник додаје да постоји један круг - део подгоричког режима, Приштина, део људи у Сарајеву, и Загреб, који ударају на Србију.
„Загреб је рачунао да ће као веома успешан народ протеривањем Срба са њиховог етничког огњишта, највећим етничким чишћењем од Другог светског рата, уласком у ЕУ и НАТО завршити посао и постати доминантна сила у региону. Али дошло је до тога да Србија много брже расте од Хрватске“, рекао је он.
Вучић је додао да је пре 10 година наш БДП био је 32 милијарде евра, Хрватске 42 милиајрде, а данас је изједначен.
Логично је, да нису задовољни, али није логично да различитим кампањама оптужују Србију, додао је он.
Председник Србије је рекао да се тражи решење за одржавање избора 3. априла на Косову и Метохији, али да српски народ и његов опстанак на КиМ не буде угрожен.
На питање шта ће бити са изборима на КиМ и да ли се одлука Приштине да не дозволи Србима да гласају могла очекивати после забране одржавања референдума 16. јануара, Вучић је одговорио да то није могло лако да се очекује, јер је запад тада саопштио да је референдум једно, јер се радило о Уставу, а да ће за изборе бити сасвим другачије.
„Квинта ми је јуче рекла да су дали све од себе, али да нису успели да убеде Куртија. Који пут су дали све од себе… Имао сам ту ироничну примедбу, али немам потребу да се додворавам народу и говорим шта сам им рекао у лице, јер то неће променити ситуацију“, рекао је Вучић и додао:
„Борићемо се за решење, заједно са народом на Косову и Метохији“.
Подсетио је да су Срби на Косову и Метохији најавили протест за петак, што је легитимно, демократско право, али и указао да ће бити тешко зауставити Србе да изађу из институција Приштине у будућности.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2022
СРБИЈА
Вучић поручио Западу: Ако сте морални што не извршите агресију на Русију
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2022
СРБИЈА
Вучић: Приштина је тражила само једну ствар - нисмо пристали /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала