- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Бајатовић: Транзит гаса кроз Бугарску не подлеже „рубљизацији“

© Sputnik / Радоје ПантовићДушан Бајатовић
Душан Бајатовић - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2022
Пратите нас
Генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић изјавио је данас да неће бити „рубљизације“ плаћања транзита руског гаса, као и да Бугарска по уговору о Балканском току, који важи 20 година, не може да прекине транспорт гаса кроз њену територију.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Транспорт су (Руси) већ платили Бугарима до краја 2023. године у доларима, како је било договорено. Ми у Србији то (транзит гаса) наплаћујемо у еврима, а уколико не буде могуће у еврима, неке количине гаса који припада Гаспромекспорту узећемо и на тај начин се наплатити као да смо га добили у еврима“, рекао је Бајатовић Танјугу.
Додао је да је добро што Гаспром и Гаспромекспорт нису на листи санкција и напоменуо да Србија није означена као непријатељска земља Руске Федерације.
„Мислим да се то никад неће ни десити. Дакле, требало би да можемо да успешно решимо пре свега питање гаса, а чини ми се да ћемо имати разумевања ЕУ, с обзиром на позицију у којој се налази Србија, и за набавку руске нафте“, оценио је Бјатовић.
Он је истакао да је Србијагас почео с пуњењем резервоара у Банатском Двору по тренутним тржишним ценама које су, након одлуке Москве да уведе плаћање у рубљама за „непријатељске земље“, достигле цену од 1.400 до 1.500 долара за 1.000 кубних метара, укључујући и транспорт.
Бајатовић је рекао да Србија добија уговорених шест милиона кубних метара гаса дневно, уз резерве у Банатском Двору од 50 милиона кубика нашег и 160 милиона кубних метара гаса који припада Гаспромекспорту, а од чега Србија може да рачуна на 40 милиона кубика по берзанској цени.
Бајатовић је пре неколико дана био гост Спутњика, где је са Љубинком Милинчић разговарао о томе шта Србију очекује када је реч о увозу нафте и гаса, колико ће Европа моћи да издржи без руског гаса и шта би наша земља добила а шта изгубила увођењем санкција Русији:
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2022
РУСИЈА
Муњевита реакција на Путинову одлуку: Цена гаса порасла за 20 одсто, рубља јача
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала