- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Хтела – не хтела, Европа ће морати да плаћа гас у рубљама

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаДемонстрација лажних и правих новчаница
Демонстрација лажних и правих новчаница  - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2022
Пратите нас
Европа ће морати да плаћа гас у рубљама, а то би могло да доведе до јачања националне валуте и руске економије у целости. С друге стране, ако би Европљани одбили плаћање руског гаса у рубљама то би могло да изазове унутрашње економске и социјалне проблеме у земљама ЕУ, оцењују руски експерти.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Земље које нису подржале западне санкције, конкретно - Кина, Белорусија, Турска, Србија и друге, и даље ће добијати руски гас у валути наведеној у уговорима, док су овом мером погођене "непријатељске државе" – чланице ЕУ, САД, Канада и Велика Британија. Руски председник Владимир Путин је Централној банци и Влади Русије дао рок од недељу дана да уведу одговарајући систем плаћања и образложио је да је ова мера реакција на замрзавање руске имовине на Западу.
Руски експерт за енергетику Игор Јушков истиче да ће Русија наставити да испоручује гас у складу с количинама и ценама предвиђеним у раније склопљеним уговорима, док ће се у уговорима променити само једна клаузула која се односи на валуту плаћања. То значи да Русија више не прихвата плаћања у еврима или доларима.
„Са техничке тачке гледишта, ово неће имати значајне последице по компаније и те мере није тешко спровести. Нема посебних ризика за компаније. Формула за обрачунавање цена гаса остаће иста, тако да се неће мењати ни раније договорена цена, ни количине. Другим речима, у доларима ће гас и даље коштати исто као и сада… Међутим, компаније које купују руски гас сада ће морати прво да дођу на руску берзу и тамо замене своје доларе или евре за рубље, а затим да те рубље пребаце ‘Гаспрому’. С тим у вези, компанијама неће бити ништа проблематично, aли европски политичари ће се томе противити, зато што они овај корак Русије доживљавају као ултиматум, као диктат и то им је тешко да прихвате“, каже Јушков.
Путин је одлучио да промени правила игре на енергетском тржишту као одговор на јачање западних санкција према Русији, а сама најава те мере ојачала је рубљу, која је од почетка руске војне операције у Украјини значајно пала.

Руски гас нема алтернативу

Док европски званичници овај потез Москве виде као кршење постојећих споразума, руски експерти оцењују да је у јеку санкција ово за Русију стратешки исправна одлука, која ће благотворно утицати на руску економију. Путинова мера не само да подржава националну валуту – рубљу, него јача и улогу руске Централне банке у свету. То ће, између осталог, довести до веће тражње за руском валутом, а самим тим ће руско тржиште постати привлачније за стране инвеститоре.
Пред Европом су сада два избора – или ће сести за преговарачки сто са „Гаспромом“ и променити услове уговора који се тичу валуте или ће одбити плаћање гаса у рубљама.
Могуће је да су нова Путинова правила игре повезана и са жељом да се Европљани натерају да одмрзну златне и девизне резерве Централне банке Русије, сматра експерт.
„Можда су ове акције усмерене и на подстицање Европе да укине санкције руској Централној банци, јер је за Путина ово принципијално питање. Стално говори да су санкције против Централне банке за нас неприхватљиве, а у овој ситуацији европским компанијама ће бити потребна огромна количина рубаља за куповину руског гаса. Толико рубаља је најповољније купити од Централне банке, а не само на берзи. Међутим, Централна банка је под санкцијама и стога Русија као да сигнализира да треба укинути санкције нашој банци, а онда ћемо вам продати рубље у довољним количинама. Мислим да се о томе ради“, сматра Јушков.
Експерт предвиђа да ће већина страних земаља пристати на прелазак на рубљу како би избегли застој привреде и чак економско самоубиство.
Директор Србијагаса Душан Бајатовић - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2022
ЕКОНОМИЈА
Бајатовић: Гасну једначину немогуће решити без руског гаса, чекамо предлог „Гаспрома“
Свакако постоји и ризик да ће неке земље одустати од руског гаса. На то би могла да се одлучи Пољска, којој уговор истиче крајем децембра ове године и која је одувек политизовала испоруке гаса само зато што је он руски, а не због тога што им економски услови не одговарају.
„На такав корак би могле да се одлуче и друге компаније, којима се сада завршава уговор. На пример, Бугарска. Питање је колико су они реално спремни да то ураде, зато што ће се тада суочити са дефицитом гаса, а где ће набавити додатне количине није баш јасно. Азербејџан не може да испоручује више. Залихе у терминалима ће бити резервисане за друге земље и за сопствене унутрашње потребе. Према томе, од комшија нећете добити ништа. Наступиће несташица гаса у Европи и свету, а цене преосталог гаса ће вртоглаво расти“, предвиђа Јушков.
Скок цена гаса, оцењује експерт, биће удар на све потрошаче у Европи. То ће довести до поскупљења свих производа, раста инфлације, поскупљења грејања и струје.
Најчуднији сценарио је следеће зиме, јер без руског гаса неће бити могуће напунити подземна складишта гаса и потом користити тај гас за грејање. Европљани и даље неће моћи да замене руски гас угљем, јер је Русија највећи снабдевач угља…

Шта ће бити са Србијом?

Русија снабдева Европу са преко 40 одсто гаса, а такође и више од 70 одсто угља је из Русије.
Руски гас дефинитивно нема алтернативу. Норвешка је на граници свих производних могућности, а Алжир и Азербејџан не повећавају обим испорука, каже Јушков. Он предвиђа да ће доћи до смањења обима производње гаса.
Јушков напомиње да сада треба сачекати одговор Европе и истовремено напомиње да Србија нема разлога за бригу због преласка на рубљу, јер се то не односи на нашу земљу.
„Чули смо да је руководство Србије изразило забринутост и да су говорили о томе да ће то створити проблеме Србији. Али ако сте слушали пажљиво Путина, он је говорио о томе да се прелазак на рубље односи на земље које нису пријатељске Русији, односно на оне које су увеле санкције Русији. С тим у вези, Србија неће бити погођена и за Србију неће бити проблема. Друга ствар је ако српско руководство хоће да само мења валуту обрачуна и то се може учинити и о томе разговарати. Али генерално, ово не би требало да се тиче Србије“, истакао је Јушков.
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2022
РУСИЈА
Муњевита реакција на Путинову одлуку: Цена гаса порасла за 20 одсто, рубља јача
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала