- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Столтенберг: НАТО намерава да испоручи Кијеву средства за откривање хемијских напада

© REUTERS / GONZALO FUENTESГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2022
Пратите нас
Земље НАТО-а намеравају да испоруче Украјини заштитну опрему и средства за идентификацију хемијских и биолошких напада који су наводно могући из Русије, изјавио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Размењујемо са њима (Украјином) информације. Такође намеравамо да испоручимо заштитну опрему и техничка средства која могу да открију хемијске и биолошке нападе“, рекао је Столтенберг у интервјуу за „Си-Ен-Ен“.
Он је нагласио да Запад сматра употребу таквог оружја директним кршењем међународног права и да ће променити природу актуелног сукоба у Украјини.
Раније је амерички председник Џозеф Бајден изјавио да руске власти оптужују САД и Украјину за поседовање хемијског и биолошког оружја јер разматрају употребу тог оружја. Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков назвао је изјаве САД да би Русија наводно могла да употреби хемијско и биолошко оружје злонамерним инсинуацијама. Рјабков је, говорећи о хемијском и биолошком оружју, приметио да Русија нема „ни једно ни друго“.
Пентагон је почетком недеље саопштио да Сједињене Америчке Државе немају податке који указују на то да ће Русија наводно употребио биолошко или хемијско оружје у Украјини.
Министарство одбране Русије саопштило је половином марта да Служба безбедности Украјине, уз подршку западних земаља, припрема провокације уз употребу токсичних материја, а циљ је да се Русија оптужи за употребу хемијског оружја против украјинског становништва.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала