- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Заљубљени Шекспир“ долази у Београдско драмско позориште

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICЕкипа представе "Заљубљени Шекспир"
Екипа представе Заљубљени Шекспир - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2022
Пратите нас
Прва премијера Београдског драмског позоришта у новој години биће у суботу, 26. марта - чувена драма „Заљубљени Шекспир“ Тома Стопарда и Марка Номана, у режији Ане Томовић.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Радња драме „Заљубљени Шекспир“ је смештена у доба куге крајем 16. века која је захватила Енглеску, а свет се од 2020. године налази у пандемији која се још увек не завршава. Да се одређене околности у комаду могу преместити у данашње време примећује и глумац Александар Радојичић који тумачи улогу Лорда Есекса.
„Истина, нисмо се много базирали на тој паралели, куга тада, корона вирус сада- то је испричана тема које је публика сита. Међутим, позориште, уметност, глумци, љубав - то су теме које ће људима пријати у овом времену короне и хаоса. Потребно је да сви изађу са лепом емоцијом из позоришне сале са јаком вољом за животом, мотивацијом, инспирацијом“, истиче Радојичић.
Главна женска улога поверена је Станислави Николић, која живи на релацији Србија-Русија.
„Пошто играм двоструку ролу жене и мушкарца, важно је било да се уверљиво дочарају љубавне сцене. Искрено се надам да ће бити узбудљиво, занимљиво, забавно, прави спектакл", наводи глумица.
© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVIC Станислава Николић и Лука Грбић
 Станислава Николић и Лука Грбић - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2022
Станислава Николић и Лука Грбић
Редитељка Ана Томовић објашњава да се комад бави управо позориштем и представља нам његову магију. Приступ и језик ове драме разликује се од филма, те да ће ова „представа у представи“ изгледати другачије од Холивуда, преноси Танјуг.
У представи игра велики ансамбл глумаца: Лука Грбић, Стојан Ђорђевић, Андреј Шепетковски, Милош Петровић Тројпец, Станислава Николић, Паулина Манов, Драгана Варагић, Марко Гверо, Александар Радојичић, Александар Алач, Марко Тодоровић, Љубомир Булајић, Амар Ћоровић, Зоран Ђорђевић, Александар Јовановић, Стефан Радоњић, Никола Малбаша и Милош Лазаров.
Позоришни комад „Заљубљени Шекспир“ познат је због истоименог хит филма Џона Мадена где су играли Џозеф Фајнс, Гвинет Палтроу, Колин Фирт, Џефри Раш, Џуди Денч, Бен Афлек и многи други. Филм је награђен са више Оскара, а нови позоришни пројекат је реализован у копродукцији са „Проспот доо“ из Словеније и по лиценци „Disney Theatrical Production“.
Претпремијера је заказана за 25. март, а репризе су 27. и 29. марта.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала