- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бивши украјински посланик: Пољска телевизија објавила мапу поделе делова Украјине

© Sputnik / СтрингерТрг независности у Кијеву
Трг независности у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2022
Пратите нас
Бивши посланик украјинске Раде Иља Кива објавио је мапу поделе Украјине која је приказана на пољској телевизији ТВП1, додајући како то показује спремност Запада да се промене границе бивше совјетске републике.
„Мапа која је приказана на пољској телевизији. То је све о чему смо већ раније говорили и на шта је спреман Запад“, написао је Кива. Он није објаснио у ком контексту је пољска телевизија објавила ту карту.
На објављеној карти, у саставу Пољске приказани су Лавовска, Ивано-Франковска, Волинска, Ровненска и Тернопољска област Украјине. У саставу Румуније на тој карти је Черновицка област, а у саставу Мађарске је Закарпатје.
Територије Одеске, Николајевске, Херсонске, Запорошке, Дњепропетровске у Харковске области, као и ДНР и ЛНР, приказане су у саставу Руске Федерације.
У саставу Украјине, према овој мапи, само су централне и северне области те земље.
Раније је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао како не искључује да би Пољска, чије власти говоре о неопходности слања „мировног контигента НАТО“ у Украјину, можда на тај начин жели да контролише западне делове Украјине.
У светлу тога да би таква дејства могла да доведу до директног сукоба Русије и НАТО, Лавров је рекао да су пољске власти познате по својим „нестандардним потезима“, који су повучени како би испровоцирали „велике невоље“.
Амерички председник Џо Бајден раније је изјавио да би Украјина сама требало да доноси одлуке о томе да ли се одриче дела своје територије, изражавајући сумњу да би тако нешто могло да се догоди.

Специјална операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ.
Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“, да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Застава НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2022
РУСИЈА
Лавров: Можда Пољска жели да контролише запад Украјине
Мапа Украјине - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2021
Украјински политичар: Поделиће нас, као што су то урадили са Југославијом
Конвој руске војне технике - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2022
РУСИЈА
Песков: Циљ Русије да добије безбедносне гаранције, а не да подели Украјину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала