- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Брисел: Пуњење складишта гаса да почне што пре

© Sputnik / Лола ЂорђевићГасовод
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2022
Пратите нас
Пуњење складишта са гасом у Европској унији би требало да почне што је пре могуће, а земље Европске уније и Европска комисија би требало да почну да раде на заједничким куповинама гаса и водоника, наводи се у закључку са самита шефова држава Европске уније.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Што се тиче следеће зиме, државе-чланице и Комисија ће по хитном поступку заједно радити на добровољној заједничкој куповини гаса, течног природног гаса и водоника, оптимално користећи колективну политику и тржишни значај Европске уније и њених држава-чланица како би смањили цене“, наводи се у документу.

Платформа за заједничку набавку ће бити отворена за земље Западног Балкана и три придружена источна партнера.

Макрон и Шолц о Путиновој одлуци да се гас плаћа у рубљама

Председник Француске Емануел Макрон изјавио је да Француска нема основа да се сложи са захтевом Русије да у рубљама плаћа руски гас и сматра да је циљ тог захтева да се избегну санкције.
Француски лидер је подвукао да би купци руског гаса у Европи требало да га купују за евре, тако да није могуће да се тај захтев испуни.
Тему плаћања гаса у рубљама је коментарисао и немачки канцелар Олаф Шолц који је навео да се у Европској унији воде чињеницом да потписани уговори са Русијом о испорукама гаса предвиђају плаћање у еврима или доларима.
Италијански премијер Марио Драги је саопштио да Италија не очекује смањење испорука природног гаса из Русије без обзира на захтеве Москве да се гас плаћа у рубљама.
Подсетимо, председник Русије Владимир Путин донео је 23. марта одлуку да ће непријатељске земље убудуће плаћати гас у рубљама.
Руска влада је по Путиновом налогу саставила почетком марта списак страних држава и територија које предузимају непријатељске акције против Москве. Према списку, међу њима су Црна Гора, Северна Македонија и цела Европска унија.
Русија је покренула војну операцију за демилитаризацију и денацификацију Украјине 24. фебруара. Као одговор на то западне земље су увеле велике санкције Москви, првенствено банкарском сектору и у сфери испорука високо технолошких производа. Поједине компаније су објавиле да обустављају пословање у Русији.
Кремљ је окарактерисао западне санкције као економски рат без преседана. Власти су истакле да су спремне за овакав развој догађаја.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2022
РУСИЈА
Путин наложио: Непријатељске земље ће плаћати гас у рубљама /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала