- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Цвијановић: Ретко ко има појма о реалности у БиХ

© Sputnik / Лола ЂорђевићЖељка Цвијановић
Жељка Цвијановић - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2022
Пратите нас
Председник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је БиХ земља у којој се не поштује властити Устав, да су они који се залажу за његово поштовање санкционисани из иностранства, а они који га не поштују награђени.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Она је за швајцарски магазин „Велтвохе“ рекла да сви причају о БиХ, али ретко ко има појма о њеној реалности и нагласила да су домаће институције те које треба да делују, а не стране дипломате, као и да унутрашњи дијалог треба да замени ширење лажи по страним центрима, преноси РТРС.
Цвијановићева је указала да бошњачки политичари редовно износе такве наводе како би привукли међународну пажњу, надајући се спољном мешању уместо да разговарају с онима с којима живе у БиХ.
„Докле год се дочарава унутрашњи сукоб или чак рат, очи света су упрте у њих. Ако се прича само о захтеву да се примењује Устав, онда то није тема која ће привући међународну пажњу, али рат и сецесија хоће и зато се та лаж и користи“, рекла је Цвијановић и истакла да у БиХ нема опасности од оружаног сукоба.

„Само НАТО може представљати претњу у том смислу“, навела је председница Српске.

Она је прецизирала да нема сецесије, нема сепаратизма.
„Ово је изговор међународне заједнице да скрене пажњу са њихових неуспеха и проблема које су створили. Нема разлога за оптужбе јер поштујемо Дејтонски споразум. Он нам пружа прилику да живимо заједно у миру и да сарађујемо“, јасна је Цвијановић.
Истакла је да БиХ има будућност ако њени политички актери седну и пристану да сами решавају своје проблеме уместо да се ослањају на друге земље:
„Српске и хрватске политичке странке траже дијалог, али бошњачка страна одбија. Централизација наше државе у Сарајеву, коју су Бошњаци постигли уз помоћ међународне заједнице, њима је у интересу, али није Србима и Хрватима. Ми то не видимо као успех.“
Цвијановићева је навела пример да је Република Српска покренула хидроенергетски пројекат са Србијом, али да Сарајево то настоји да спречи, затим аеродром у јужном делу Републике Српске који, како је навела, они желе да блокирају.
„Постојао је пројекат ауто-пута између Београда, Бањалуке и Сарајева, нису били заинтересовани. Ми у Републици Српској никада не бисмо спречили пројекат који би помогао Федерацији БиХ да напредује“, рекла је Цвијановићева.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала