- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Испоруке Ф-16 Бугарској одложено до 2030. године, Софија разматра узимање авиона на лизинг

© AP Photo / Aijaz RahiАмерички ловац Ф-16 изводи акробације
Амерички ловац Ф-16 изводи акробације - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2022
Пратите нас
Борбени авиони Ф-16 ући ће у наоружање Бугарске тек 2030. године, произилази из изјаве председника Бугарске Румена Радева који је јуче учествовао у самиту НАТО-а.
Председник је изразио забринутост због тога што би Бугарска за то време могла да изгуби своје пилоте и техничке стручњаке.
„То значи да смо компромитовали, између осталог, и пројекат Ф-16. Чињеница да ћемо, вероватно, имати оперативно спремну ескадрилу Ф-16 која ће бити у стању да обавља борбено дежурство у интегрисаном систему ПВО НАТО-а око 2030. године значи да ћемо морати да попунимо ту празнину“, рекао је Радев.
С обзиром на борбена дејства у Украјини, Бугарска неће моћи да ремонтује авионе Миг-29 у Русији, истакао је председник, додајући да земља нема дугорочну опцију за одржавање совјетских авиона.
По речима Радева, затражио је од америчког лидера Џоа Бајдена да Бугарској дају на лизинг друге половне авионе Ф-16, како би бугарско Ратно ваздухопловство одржало своје борбене способности.
Ако Бугарска не успе да реализује ни ту опцију, Радев је предложио да се обрате за помоћ европским партнерима и да се с њима договоре о узимању ловаца на лизинг.
Како је рекао, о томе је разговарао са премијером Италије Маријом Драгим и француским лидером Емануелом Макроном који су спремни да разговарају о овом питању. Такође, бугарски премијер Кирил Петков намерава да разговара о томе са немачким канцеларом Олафом Шолцем.
Подсетимо, Бугарска је 2019. године склопила споразум са САД о куповини осам авиона Ф-16. Министарство одбране Бугарске тада је исплатило целокупан износ за летелице, које су коштале 1,26 милијарди долара. Требало је да авиони буду испоручени Бугарској крајем 2023., почетком 2024. године, али је у фебруару саопштено да ће испоруке каснити због пандемије вируса корона.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала