- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Лето када сам научила да летим” најбољи европски филм за децу

© Фото : Глорија ЛиздеЛето када сам научила да летим
Лето када сам научила да летим - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2022
Пратите нас
Српски филм „Лето када сам научила да летим” у режији Радивоја Андрића, а заснован на истоименом роману Јасминке Петровић, освојио је награду Европске асоцијације филма за децу која се додељује на фестивалу BUFF у Малмеу.
Међународни филмски фестивал BUFF основан је 1984. године и представља један од најзначајнијих европских фестивала који су посвећени филмовима за децу и омладину из свих делова света. На овогодишњем фестивалу било је приказано 118 филмова из 51 државе.
Олга Одановић и Клара Хрвановић на снимању филма Лето када сам научила да летим - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2022
КУЛТУРА
„Лето када сам научила да летим“: Незаборавна авантура досадног летовања
„Лето када сам научила да летим”, адаптација истоименог романа Јасминке Петровић, тренутно се приказује у биоскопима широм Србије, а до сада га је погледало више од 150.000 гледалаца у Србији и Босни и Херцеговини.
Радња филма прати морске авантуре дванаестогодишње Софије на једном од најсунчанијих места на Јадрану.
У разговору за Спутњик редитељ Раша Андрић истакао је да је овим филмом желео да поручи деци да не журе да порасту.
„У преломним моментима живота - са 12 или 13 година обично желиш да имаш 15 или 16. То је глупо. Покушавам да кажем деци да искористе тих 12 година, јер су оне исто феноменалне као и 13 и 14 или 15 и 16. Глупо је журити да одрастеш, јер губиш оно што ти се у том тренутку дешава. Сећам се и сам колико сам журио да будем осмак, а не петак“, рекао је Андрић.
Према његовом мишљењу неопходно је радити на унапређењу филмског и телевизијског програма намењеног деци.
„Деца су запостављена. То је чак више посао телевизије, јавног сервиса, него филма. Током мог детињства, које није било тако давно, пре 35 година, уредник дечијег програма Телевизије Београд био је Душко Радовић и озбиљно су се бирали људи који могу да се баве децом. Сада се ради левом руком, само да се одради. То је грозно. Не одрасташ уз 'Невен', него уз нешто што се сними за три динара. И даље има добрих дечијих писаца, знам и неке глумце који се труде да направе дечији програм, није чак проблем ни новац, јер су дечији програми много јефтинији од крими серије, али недостаје воље. Људи са врха немају воље ни интересовања да се тиме баве. Зашто? Не знам. Потпуна ми је мистерија зашто се људи не баве децом“, навео је редитељ.
Радивоје Раша Андрић - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2020
Раша Андрић открива како је после „Муња”, „Кенгура” и „Три битанге” коначно научио да - лети /видео/
Сценарио за филм „Лето када сам научила да летим“ је написала Љубица Луковић, директор фотографије је Душан Јоксимовић, монтажер Дејан Урошевић, музику је компоновао Васил Хаџиманов, а у ауторској екипи су и костимографкиња Момирка Баиловић, сценографкиња Тајана Чанић Станковић као и дизајнер звука Владан Кораћ.
Васил Хаџиманов на 37. Ваљевском џез фестивалу - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2022
КУЛТУРА
Васил Хаџиманов: „Кад одеш далеко, ’преко баре‘, боље разумеш одакле потичеш и колико је то вредно“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала