- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Пројекат Винча: нови археолошки изазови”: Етапе живота од 5800. године старе ере до наших дана

© Фото : Промо САНУИзложба „Пројекат Винча: нови археолошки изазови”
Изложба „Пројекат Винча: нови археолошки изазови” - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2022
Пратите нас
Изложба „Пројекат Винча: нови археолошки изазови”, аутора Ненада Тасића и Кристине Пенезић биће отворена у понедељак у Галерији науке и технике САНУ.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Винча - Бело брдо једно је од најзначајнијих праисторијских налазишта у југоисточној Европи, у чијем су дебелом слоју забележене готово све етапе живота на овом месту почевши од 5800. године старе ере па све до наших дана.
На овом месту са тако дугим континуитетом живота посебно су значајни слојеви неолитског периода који су дали материјалну културу изузетног занатског умећа и префињеног укуса. Најпознатије су винчанске фигурине, најчешће у облику људске фигуре израђене од теракоте.
Од 2010. године трају напори да се део налазишта који је погођен клизиштем спаси и истражи пре него што природни процеси однесу вредне податке и драгоцене предмете у неповрат. На заштити Винче ангажован је интердисциплинарни тим који је током претходних 11 година предано радио на спасавању овог изузетног културног блага. Отуда ће на овој изложби биће приказани резултати рада археолога, геолога, геофизичара, антрополога, инжењера, геодета, конзерватора, од којих је свако допринео заштити, проучавању и презентацији археолошког налазишта у Винчи.
© Фото : Промо САНУИзложба „Пројекат Винча: нови археолошки изазови”
Изложба „Пројекат Винча: нови археолошки изазови” - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2022
Изложба је подељена у две целине. Једна целина приказује методологије и процедуре које су примењене у оквиру заштитних ископавања на Винчи, док су у другој целини издвојени најзначајнији и најзанимљивији резултати са ових истраживања. С обзиром на то да је током претходних неколико година истраживан најмлађи слој Винче, публика ће имати прилике да се упозна са великим средњовековним некрополама. Поред тога приказан је и материјал праисторијске епохе од неолита до бронзаног доба.
Изложба је реализована у сарадњи Филозофског факултета у Београду са градским и републичким институцијама културе а такође представља и део мониторинга Капиталног пројекта од значаја за Републику Србију и Пројекта санације Винче који је помогла Амбасада САД.
Изложбу отвара декан Филозофског факултета у Београду, проф. др Данијел Синани, а публика ће моћи да је погледа до 30. априла. 2022. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала