- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Теодора је „упуцала“ европско злато!

© Фото : Стрељачки савез СрбијеТеодора Вукојевић
Теодора Вукојевић - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2022
Пратите нас
Теодора Вукојевић, српска репрезентативка у стрељаштву, освојила је златну медаљу на Европском првенству у Норвешкој у дисциплини ваздушна пушка.
Наша репрезентативка, која ће за десетак дана напунити 19 година је одлично гађала током целог такмичења. У дуелу за злато победила Францускињу Ошен Милер, која је бранила титулу освојену лане у Осијеку.
Теодора Вукојевић је у квалификацијама упуцала 630,5 кругова, а прецизнија од ње била је Милерова, која је попут Вукојевићеве још увек јуниорка са 634,2 круга, што је нови сениорски и јуниорски европски рекорд квалификација.
Вукојевићева је као другопласирана у квалификацијама гађала у другој групи прве фазе финала, у коме је, између осталих, Теодору са трибина бодрио и амбасадор Србије у Норвешкој Драган Петровић.
Од почетка су се издвојиле наша репрезентативка и Џанет Хег Дуештад (Норвешка). После десете серије као четвртопласирана испала је Данкиња Ибзен.
Два хица касније све је било решено. На првом месту је била Дуештадова, Вукојевићева на другом, а трећепласирана Паула Гранде из Шпаније није имала шансе да стигне српску и норвешку репрезентативку, па је такмичење у групи завршено. Вукојевићева и Дуештадова су прошле међу четири најбоље.
Уз Српкињу и Норвежанку Вукојевићеву и Дуештадову, у групи за медаље биле су Францускиња Милер и Џеси Капс (Белгија). Прошле године, Милерова је освојила титулу првака Европе, Капсова сребро, док је Дуештадова била четврта на Олимпијским играма. Наша репрезентативка је већ пласманом међу четири најбоље остварила највећи успех у каријери у појединачној конкуренцији.
Иако је била најнеискуснија у групи, Вукојевићева је контролисала меч, средином такмичења преузела челну позицију и на крају као прва ушла у меч за злато са Милеровом. Белгијанки Капс је припала бронза.
Српска репрезентативка, чланица крагујевачког „Чика Мате“, је доминирала у мечу за злато. После десет хитаца имала је десет поена више од Милерове, водила је 15:5 и још један поен јој је недостајао да освоји злато.
Међутим, Францускиња је успела да се врати, освојила шест поена за редом и смањила на 11:15. Ипак, у 14. серији, Теодора је била за нијансу прецизнија од ривалке – погодила је 10,7, а Францускиња 10,6 кругова, довољно да добије нова два поена за тријумф 17:11.
Србију су још представљале Андреа Арсовић, која је заузела 22. место и Сања Вукашиновић, која је такмичење завршила на 56. позицији.
У такмичењу ваздушном пушком за мушкарце, најуспешнији српски стрелац био је Миленко Себић који је погодио 627,0 кругова. Од финала га је делило седам десетих делова круга. Лазар Ковачевић је завршио на 24, а Милутин Стефановић на 26. позицији.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала