- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бајден у Варшави: Члан о колективној одбрани НАТО-а – „свето писмо“

© AP Photo / Win McNameeАмерички председник Џо Бајден у Конгресу
Амерички председник Џо Бајден у Конгресу - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе сматрају да је члан 5 Повеље НАТО-а о колективној одбрани „свето писмо“, изјавио је амерички председник Џо Бајден на састанку са председником Пољске Анджејом Дудом у Варшави.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Члан 5 сматрамо светим писмом које се односи на сваку чланицу Алијансе“, рекао је Бајден.
Како је истакао, у ситуацији око Украјине Алијанса је показала апсолутно јединство.
„Овде није било никаквог неслагања у мишљењима – све што радимо, радимо узимајући у обзир интересе свих“, истакао је Бајден.
По његовим речима, председник Русије Владимир Путин „рачунао је на то“ да ће унети раздор у Алијансу, одвајањем западног крила НАТО-а од источног, али „није му успело“.
„Сви смо сачували наше јединство. Мислим да је веома важно што предузимамо кораке у координацији са нашим савезницима“, рекао је Бајден.
Председник Пољске Анджеј Дуда је након састанка саопштио да је замолио Бајдена да убрза испоруку наоружања Варшави. Он је подсетио да су у процесу реализације уговори о испоруци Пољској система ПВО „Патриот“, ловаца Ф-35 и тенкова „Абрамс“.

Пружање помоћи Украјини

Током посете Варшави, амерички председник се састао и са министром спољних послова и министром одбране Украјине Дмитријем Кулебом и Алексејом Резњиковом са којима је разговарао о изгледима за даље јачање одбрамбених способности Украјине, саопштила је Бела кућа.
Састанку су присуствовали и амерички државни секретар Ентони Блинкен и шеф Пентагона Лојд Остин.
„Председник је информисао украјинске министре о напорима које улажу САД да уједине цео свет у подршци Украјини, као и о значајној војној и хуманитарној помоћи коју Вашингтон пружа Кијеву“, наводи се у саопштењу.
Како је прецизирано, представници украјинске стране су током састанка пружили америчком руководству нове информације „о војној, дипломатској и хуманитарној ситуацији“ у Украјини.

Украјинска страна открива детаље са састанка

Касније се огласио и министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба који је изнео неке детаље са састанка са Бајденом.
„Говорили смо о конкретним стварима, конкретним следећим корацима о развоју наше сарадње. Као прво, говорили смо о санкцијама. Већ радимо на новим ограничењима. Дотакао сам се питања затварања америчких и европских лука за руске бродове и робу. Разговарали смо о увођењу индивидуалних санкција не само против руских олигарха и људи из блиског окружења Путина, него и против свих политичких фигура Русије, јер су сви они део агресивне машинерије“, рекао је Кулеба на снимку који је објавио на Фејсбуку (компанија „Мета“ проглашена је у Русији за екстремистичку).
По његовим речима, Бајден је рекао да ће САД „непоколебљиво у свему бити уз Украјину“ до победе Кијева. На састанку је разговарано о испорукама оружја Украјини.
Министар одбране Украјине Алексеј Резњиков, са своје стране, оцењује састанак са америчким руководством „са опрезним оптимизмом“.
„Разговарали смо о насушним потребама украјинске војске. Председник Бајден је рекао: 'Украјина је надахнула цео свет'. То улива наду. Живимо у ери украјиноцентризма, али у заједничкој борби против заједничког непријатеља“, написао је Резњиков на Твитеру.
Ово је био први састанак председника САД и министра спољних послова Украјине од почетка специјалне операције Оружаних снага Русије.
Иначе, амерички председник Џо Бајден ових дана борави у посети Европи. Са савезницима из НАТО-а и ЕУ разматра кризу у Украјини.

Специјална операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ.
Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“, да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2022
СВЕТ
Бајден прети новим санкцијама, поново назвао Путина "ратним злочинцем"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала