- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ерупција једног од најмањих вулкана на свету изазвала хаос у околини филипинске престонице /видео/

© AP Photo / Reynante Olitan De VillaЕрупција вулкана Тал
Ерупција вулкана Тал - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2022
Пратите нас
Вулкан Тал, на језеру у близини филипинске престонице Маниле, избацио је данас облак паре и пепела 1,5 километар у небо у краткој, али снажној експлозији, што је приморало власти да подигну ниво узбуне и евакуишу стотине становника са угрожених локација.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Магма је дошла у контакт са водом у главном кратеру вулкана Тал у провинцији Батангас, што је изазвало експлозију паре коју су пратиле мање емисије лаве, праћене вулканским земљотресима, саопштио је Филипински институт за вулканологију и сеизмологију, преноси АП.
Институт је подигао узбуну за 311 метара високи Тал, један од најмањих вулкана на свету, на трећи од пет нивоа, што означава да „постоји улаз магме у главни кратер који би могао да подстакне наредне ерупције“.
Становници пет села на језеру, унутар опасне зоне од седам километара око кратера и у оближњим градовима, упозорени су на могућу опасност, и започела је њихова евакуација, а више од 1.200 преселило се у склоништа за хитне случајеве до поднева, према филипинским властима наводи АП.
Тал је последњи пут еруптирао у јануару 2020. године, када је више од 376.000 људи евакуисано, а облак пепала тада је стигао до 65 километара удаљене престонице Маниле и од тада вулан је спорадично показивао знаке активности, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала