- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Како располагати џепарцем – шта родитељи, а шта деца треба да знају

© Flickr / Images MoneyКасица-прасица
Касица-прасица - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2022
Пратите нас
Како развити свест о располагању новцем код деце – питање је које мучи многе родитеље. Стручњаци саветују да би родитељи требало да га расподеле у складу са кућним буџетом и узрастом детета, као и да новац треба давати редовно и пратити како га дете троши.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Изрека каже „Ко хоће да штеди, нека рано почне“'. Један од задатака родитеља је да децу науче како да користе новац - што није увек лако.
Како га не би одједном потрошили, износ џепарца, саветују стручњаци, родитељи би требало да расподеле у складу са кућним буџетом, и узрастом детета. Новац треба давати редовно и пратити како га дете троши.
„Грешке су када претерају, када дају превише, или када апсолутно сматрају да џепарац нема смисла и да у ствари излазе у сусрет потребама своје деце, па некад и њиховим каприцима - и у ствари не васпитавају однос према новцу“, рекла је Невена Чаловска Херцог, психолог.
А правилан однос према новцу - деца граде и на примеру родитеља.
Стручњаци кажу да је за осамостаљивање и стицање самопоуздања важно да деца на време почну да схватају да новац мора да се заради. Ту шансу им не треба, кажу, ускраћивати.
„Радећи неке послове који су примерени њиховом узрасту, могу да зараде тај први новац и то је једна важна лекција у њиховом животу јер после тога ништа неће бити исто. Чак и новац који добијају од родитеља - изградиће однос према трошењу на један правилнији начин“, навела је за јавни сервис Радмила Урошевић, социолог.
Често се догоди, да се због висине џепарца деца међу собом упоређују, следећи корак је притисак на родитеље да пружају више него што могу. Стручњаци кажу да деци не смемо стварати илузију да ће им првенствено новац донети бољи положај у друштву.
„Увек у нашој околини има људи који имају више и мање новца и некако је важно направити ту причу који послови доносе више новца и направити градацију и учинити да новац буде средство, а не кључни мотив“, додала је Невена Чаловска Херцог.
Правилан однос према новцу једна је од важнијих животних лекција. Што раније дете развије свест о вредностима, па и о новцу, то ће брже разумети како се до новца долази и како се он троши, а то ће му касније олакшати животне изазове.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала