- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Од 1. априла нова ознака на месу у Србији: Више неће бити недоумица купаца

© Sputnik / Лола ЂорђевићМесо у супермаркету
Месо у супермаркету - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2022
Пратите нас
У продавницама ће се за неколико дана појавити нова ознака „Произведено у Србији“ на месу и производима од меса домаћег порекла.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Често купци коментаришу порекло меса које купујемо у продавницама, да ли је из Србије или је увезено и колико је свеже, а све те недоумице ће од 1. априла бити уклоњене са новом ознаком „Произведено у Србији“.
„Код меса је веома значајна свежина и зато је веома битна информација да месо није транспортовано много километара“, рекао је за РТС Бранислав Ракетић из Министарства пољопривреде.
„Допуна правилника о декларисању донета је почетком марта где се додатно означава порекло меса које долази из Србије и да се посебно означавају производи од меса који садрже више од 50 одсто меса. Жеља нам је да помогнемо нашу домаћу индустрију. Ова врста информације је веома значајна за потрошача. Истраживања показују да је најбитнија цена, а одмах затим и порекло производње“, прецизирао је Ракетић.
Према његовим речима, у обавези ће бити да се ознака „Произведено у Србији“ користи у малопродајним објектима.
„Нисмо због времена донели мењање амбалаже, него ознаке треба да буду на јасно видљивим местима. Сигуран сам да ће малопродајни ланци хтети да та ознака буде што видљивија“, поручио је Ракетић. „Код нас су забрањена генетски модификовани организми“, истакао је он уз напомену да ће ознака „Произведено у Србији“ допринети да се роба више продаје.
Такође, навео је да наша месна индустрија заслужује да се од ње направи бренд и најавио да ће бити велике промене у декларисању хране, да ће бити обухваћено и млеко у наредном периоду.
Ознака „Произведено у Србији“ од почетка априла биће истакнута на видном месту одмах поред изложеног меса или производа од меса или уз цену и мора да буде најмање исте величине као формат цене, пренео је „Блиц“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала