Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Откриће у Нишу: Пронађена два гроба савременика цара Константина /фото/

© Фото : Спутњику уступио Александар АлексићОвај становник Наисуса некоме је био јако важан, његов гроб је направљен од наслагане опеке римског формата.
Овај становник Наисуса некоме је био јако важан, његов гроб је направљен од наслагане опеке римског формата. - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2022
Пратите нас
Током радова на изградњи стамбене зграде у Нишу су откривене две гробнице. Археолози су сигурни да је реч о гробовима који потичу из 4. или 5. века, да су у њима сахрањени људи који су живели у златно доба Наисуса, у време цара Константина.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Део Ниша у коме су гробови пронађени је данас насеље Јагодин мала на северу града, а заправо је некропола. Ту се у време цара Константина и касније налазило гробље. Веома важно место за српске археологе, али и за светску науку.
“Ради се о главној градској некрополи, главном градском гробљу римског Наисуса које се протезало по читавом подручју садашњег насеља. У току изградње дошло је до открића гробова из 4. или 5. века. Ископавања су у току, тако да не можемо са сигурношћу рећи из ког периода су гробови, али генерално, некропола се датује у тај период“, каже за Спутњик археолог Александар Алексић из нишког Завода за заштиту споменика културе.
Он додаје да је велика срећа што је инвеститор изградње новог објекта на простору некадашњег гробља „пријавио случај“, јер ће можда управо ова два гроба додатно осветлити живот у древном Наисусу.
Наиме, после Константинове реформе и признавања хришћанства, он је свој град, како каже Алексић, велелепно украсио. Град је постао богатији и лепши, па су се тако и његови становници богатије сахрањивали.
© Фото : Спутњику уступио Александар АлексићСкелет Нишлије који је сахрањен пре 16. векова је сјајно очуван.
Скелет Нишлије који је сахрањен пре 16. векова је сјајно очуван. - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2022
Скелет Нишлије који је сахрањен пре 16. векова је сјајно очуван.
„У научном смислу, из тог периода раног хришћанства ова некропола је једно од најзначајнијих налазишта тог типа, зато што су на њему заступљени сви типови гробних конструкција које се проналазе у периоду раног хришћанства, а занимљиво је да неких типова гробница има само у Нишу, у Јагодинмалској некрополи и нигде другде у свету“, истиче Алексић.
Он додаје да се, када је откривен први гроб, истраживању приступило по хитном поступку, али је инвеститор наставио радове, па је пронађен још један гроб.
Упитан ко је у њима могао бити сахрањен Алексић каже је и из овог периода могуће наћи више типова гробова. Да је сваки гроб науци више него значајан за разумевање, јер свако откриће омогућава да се сазна више. Додаје да је у овом случају свакако реч о хришћанима.
„Сахрањени су у оријентацији исток – запад, иначе, могу бити слободно укопани, то су само раке у које су положени остаци покојника, има и комплекснијих, направљених конструкција, као што је први пронађени гроб. Преко покојника су на две воде наслагане опеке римског формата. Постоје и зидани гробови и гробнице у различитим типовима. Ово што смо открили је тип сахрањивања са конструкцијом од опека без употребе малтера“.
© Фото : Спутњику уступио Александар АлексићЈедан гроб је пронађен уз саму улицу, право је чудо да је остао неоштећен.
Један гроб је пронађен уз саму улицу, право је чудо да је остао неоштећен. - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2022
Један гроб је пронађен уз саму улицу, право је чудо да је остао неоштећен.
Алексић додаје да се у гробовима хришћана готово увек налазе артефакти. Углавном се ради о личном накиту и другим личним предметима, често и о предметима религиозног карактера. Поставка Народног музеја у Нишу има пуно таквих налаза.
„У овом тренутку не могу да дам никакве претпоставке о томе ко су били ови људи, јер тип гроба зависи од различитих ствари, наравно прво од економског и социјалног статуса човека који је сахрањен, али и од непогода, ургентних, непланираних ситуација, па нема правила. Али тип гроба увек упућује на социјални или економски статус покојника. Да ли су ови људи били некоме важни, неком свом свакако, с обзиром како су сахрањени“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала