- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Саудијска Арабија започела ваздушне ударе на Хуте у Јемену, тражи ванредну седницу СБ УН

© AP Photo / Hassan AmmarБомбардовање Џеде
Бомбардовање Џеде - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2022
Пратите нас
Коалиција предвођена Саудијском Арабијом започела је данас са ваздушним нападима на јеменски главни град Сану и лучки град Ал-Худаид, с намером да заустави нападе на своја нафтна постројења које су покренули побуњенички Хути, известили су саудијски медији.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Покрет Хути, повезан са Ираном, контролише већи део северног Јемена, укључујући и главни град Сану, а коалиција тврди да војном акцијом жели да „заштити глобалне изворе енергије“, преноси Ројтерс.
Коалиција је раније саопштила да је пресрела и уништила два дрона изнад Јемена, који су били лансирани према саудијским нафтним постројењима у Ал-Худаиду на Црвеном мору и позвала је цивиле да не бораве у близини било ког нафтног налазишта или постројења у том граду.
Хути су у петак објавили да су започели нападе на саудијске енергетске објекте, а коалиција предвођена Саудијском Арабијом навела је да је погођено постројење за дистрибуцију рафинерије нафте „Арамко“ у Џеди, где је дошло до пожара на два резервоара, али без жртава.
Коалиција је саопштила да ће током своје операције поштедети цивилне локације и избећи колатералну штету на нафтним објектима.
Локална телевизија повезана са Хутима известила је да су ратни авиони коалиције покренули нападе на град Ал-Худаид и да они још увек трају, док су становници рекли за Ројтерс да су ваздушни удари у близини луке.
Објављено је и да су нападнути лука Салиф, електроенергетска корпорација, као и нафтна постројења у Ал-Худаиду.
Становници главног јеменског града Сане саопштили су су Ројтерсу да је бомбардована управна зграда нафтне компаније „Сафер“ на југу града, пренео је Танјуг.

Саудијска Арабија тражи ванредну седницу СБ УН

Саудијска Арабија тражи одржавање ванредне седнице Савета безбедности УН, како би се осудили напади јеменског оружаног покрета Хути.
„У својој поруци Савету, мисија Саудијске Арабије при УН указује на чињеницу да нападе на Краљевину изводе Хути уз подршку Ирана“, наводи се у саопштењу.
„Задржавамо право да предузмемо све мере за одбрану наше територије и позивамо Савет безбедности УН да сазове састанак како би осудио нападе“, прецизирано је у документу.
СВЕТ
Широка операција дубоко у Арабији: Хути ракетирали складиште горива у Џеди /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала