- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ексклузивно из Донбаса: Ослобођење Маријупоља је питање дана – воде се тешке уличне борбе

© Sputnik / Виктор Антонюк / Уђи у базу фотографијаОслобођени аеродором у Маријупољу
Ослобођени аеродором у Маријупољу - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2022
Пратите нас
Ексклузивно
Волноваха је потпуно ослобођена док се у у југозапаном делу Маријупоља где су стационирани остаци јединица украјинских нациста тренутно води тешка улична борба, каже Данил Безсонов, министар информисања ДНР
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

На питање какве су процене, колико још дуго би украјинске снаге могле да пружају отпор у Маријупољу, у ексклузивном разговору за Спутњик Данил Безсонов каже да су у питању дани.
© Sputnik / Сергей Аверин / Уђи у базу фотографијаДанил Безсонов, в.д.министра информисања ДНР
Данил Безсонов, в.д.министра информисања ДНР - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2022
Данил Безсонов, в.д.министра информисања ДНР
„Они су притиснути уз море и практично побеђени“.

Из Маринке напад на урбани део

Када је реч о даљим правцима деловања, будући да се карта ратних дејстава мења из дана у дан, а неретко, као у случају важне стратешке позиције - насеља Маринке- одакле се гранитара урбани део Доњецка, збуњује, Безсонов каже да је план био да се крене на Маринку али не директно.
© Sputnik / Виктор Антонюк / Уђи у базу фотографијаВојници Народне милиције ДНР на територији ослобођеног аеродрома у Маријупољу
Војници Народне милиције ДНР на територији ослобођеног аеродрома у Маријупољу - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2022
Војници Народне милиције ДНР на територији ослобођеног аеродрома у Маријупољу
„Разумео сам - то није званично, то је моје лично мишљење - да је требало заобићи Маринку те да наша маријупољска група треба да, када се очисти Маријупољ, крене ка северу и пробије украјинску одбрану. Али пошто се из Маринке и Авдејевке артиљеријом нападају стамбени блокови Доњецка, притом не говорим о војним објектима него директно цивилима, команда је одлучила да реши тај проблем што пре. Зато је одбрана Маринке пробијена и тај насељени пункт се чисти“.
© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаХаубица из напуштене артиљеријске јединице Оружаних снага Украјине
Хаубица из напуштене артиљеријске јединице Оружаних снага Украјине - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2022
Хаубица из напуштене артиљеријске јединице Оружаних снага Украјине

Бочно ка украјинском делу насеља

На Авдејевки се, каже, неколико дана утврђује тешка артиљерија украјинске војске, а пешадија и специјалне јединице војске ДНР покушавају да разбију њихову одбрану.
„У смеру Гороловке, насељени пунк Верхнотерецкоје је потпуно ослобођен и очишћен, односно тамо је успешно пробијена одбрана украјинске војске. Постоји опција да се Авдејевки приђе са севера на југ, да се бочно приђе украјинском делу насеља. То је тренутна ситуација“.

Заробљени у градовима

На питање шта затичу и о чему сведочи становништво новоослобођених територија, Безсонов каже да они из Маријупоља и Волновахе тврде да су их украјински војници и Азов држали као таоце, скривали се иза њих, користили их као живи штит.
© Sputnik / Уђи у базу фотографијаЦивили у ослобођеном делу Марујупоља
Цивили у ослобођеном делу Марујупоља - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2022
Цивили у ослобођеном делу Марујупоља

„Забрањивали су им да напусте градове, пуцали су на њих, радили им страшне ствари. Многи од тих људи су осванули на интернету, много видеа ће тек бити“.

Сам Доњецк је под сталном ватром, каже Безсонов, а само у петак, по званичним изворима, погинуо је један цивил, 36 њих рањено а међу њима и једно дете.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала