- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Рогозин о мисији на Марс: Русија би могла да сарађује са партнерима из Кине

CC BY 2.0 / Flickr/Kevin Gill / Орбитер изнад Марса
Орбитер изнад Марса - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2022
Пратите нас
Русија би након одустајања Европљана да учествују у програму „Егзо Марс 2022“ могла да ради са партнерима из Кине или земаља Персијског залива, изјавио је генерални директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Он је објаснио да Русија има све потребне технологије за самосталну организацију мисије на Марс – питање је само да ли ће овај пројекат моћи да се изведе финансијски, „или нам је потребан инвеститор“.
Рогозин је додао да Европљани можда неће вратити руски слетни модул „Казачок“ мисије „Егзо Марс 2022“. Сада технички стручњаци расправљају о овом питању.
Према његовим речима, Сједињене Америчке Државе желе да наставе сарадњу са Русијом на програму Међународне свемирске станице, али „Роскосмос“ не може да затвара очи пред непријатељским акцијама Американаца.
Он је објаснио да поред стручног рада запослени у руској ракетно-космичкој индустрији имају и грађански став. Рогозин је подсетио да амерички председник Џозеф Бајден не контролише шта говори и почиње директно да вређа председника Русије Владимира Путина. Истовремено, САД снабдевају муницијом и екстремисте и обучавају нацисте на територији Украјине.
„Да ли морам да се претварам да се ништа не дешава и да је све мирно у свемиру? Ја тако не могу“, рекао је генерални директор државне корпорације.
Рогозин је додао да је „Роскосмос“ поставио задатак да удвостручи број руских сателита у орбити, што ће, између осталог, омогућити да се упосле индустријска предузећа.
Он је објаснио да ће за лансирање великог броја уређаја у орбиту бити потребно више ракета, што ће омогућити већу упосленост предузећа која производе моторе, системе управљања и друге компоненте за ракетно-космичку технику.
Како је навео, „Роскосмос“ је спреман да организује производњу делова за авионске моторе на бази свог предузећа за производњу мотора „Енергомаш“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала