- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Цртежи Миће Поповића први пут у јавности

© Marjan ApostolovicХарон (1979)
Харон (1979) - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2022
Пратите нас
Изложба цртежа једног од највећих српских и југословенских сликара двадесетог века Миодрага Миће Поповића биће отворена сутра у београдској галерији Сањај. Цртежи припадају породичној колекцији и многи од њих никада нису представљени јавности.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Изложба се отвара поводом 99 година од рођења нашег великог сликара који је обележио наше и светско сликарство прошлога века. Не постоји ниједан важан град на свету, од Лондона, Њујорка, Париза, Берлина, Москве у коме није излагао своје слике, а његова ретроспективна изложба у Галерији САНУ 1983. године и даље држи рекорд по броју посетилаца, прешавши пола милиона људи који су је видели. Носилац је многих домаћих и међународних признања, а био је редован члан САНУ, као и члан Академије ликовних уметности у Берлину.
© Фото : Marjan ApostolovicСпавач (1985)
Спавач (1985) - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2022
Спавач (1985)
Радови који ће бити изложени у галерији Сањај припадају уском кругу дела на основу којих су, касније, настајали велики формати најзначајније фазе Мићиног ликовног деловања, чувеног „сликарства призора“.
© Фото : Marjan ApostolovicГледајући у људе (1979)
Гледајући у људе (1979)  - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2022
Гледајући у људе (1979)
Реч је о брижљивим, чврстим, с љубављу рађеним студијама, гастарбајтера Гвоздена, самог аутора, девојака, мајмуна, мртве природе… Публици ће бити интересантно то што је улогу Гвоздена на сликама Миће Поповића „играо“ Данило Бата Стојковић.
© Фото : Marjan ApostolovicГвозден чита Политику
Гвозден чита Политику - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2022
Гвозден чита Политику
Изложбу „Цртежи“ отвориће др Неле Карајлић и Јован Поповић, син великог сликара.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала