- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Улога рубље у новој међународној финансијској шаховској партији | Енергија Спутњика

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаДемонстрација лажних и правих новчаница
Демонстрација лажних и правих новчаница  - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2022
Пратите нас
Енергија Спутњика истражује каква је улога рубље у новој међународној финансијској шаховској партији, хоће ли долар изгубити доминантну улогу и како ће то утицати на глобалну привреду и појединачне економије богатих и сиромашних земаља.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Економске санкције Запада Русији, посебно оне везане за међународно плаћање и одговор Москве, да ће гас „непријатељским земљама“ Гаспром убудуће наплаћивати у рубљама наговештава ескалацију економског рата у сфери финансија.
Већ и најава - да ће Русија прихватати само плаћање гаса у својој валути изазвала је пораст курса рубље.
Немачки Зидојче цајтунг пише да би прихватање плаћања у рубљама драстично ојачало руску валуту и руску Централну банку, уз истовремено подривање сопствених (западних) економских санкције.
Иначе, руска влада је већ почетком марта одлучила да сопствене финансијске обавезе према „непријатељским државама“ измирују само у рубљама. Поред чланица ЕУ ова одлука укључује и Украјину, Швајцарску и Јапан.
Немачки јавни радио Дојчландфунк назива Путиново инсистирање на рубљама „паметним шаховским потезом“ јер ставља Немачку и друге земље ЕУ пред избор између куге и колере.
Мада из Москве нису стигли детаљи о томе када почиње примена плаћања у рубљама, колико ће Гаспром толерисати неплаћање рачуна... а нема ни званичних одлука „непријатељских земаља“ о томе да ли ће наставити да купују руски гас јасно је да је реч о међународним финансијским тектонским променама. Јер, долар је, и поред тога што се већ годинама прича о томе да ће га неке земље напустити као средство плаћања, остао валута у којој се рачунају цене – посебно у енергетском сектору. Евро је, можда, пољуљао али, није угрозио доминацију долара. Евидентно је, додуше, да су Кинези почели да позиционирају свој јуан али, све су то били „бочни“ удари на долар као уврежено средство плаћања. Не само у сфери енергетике, где се усталио назив „петродолар“.
Јасно је да је Путин увођењем рубље као јединог средства плаћања за руски гас узнемирио и политичаре и енергетске компаније. Аналитичари најављују велике проблеме земљама које се одлуче да неће куповати гас који морају плаћати у рубљама. Наиме, већ су апсолвирали чињеницу да се овај руски енергент не може брзо заменити гасом из неког другог извора. То да би замена гаса из цеви утечњеним природним гасом (ЛНГ) била скупља такође је велики проблем. Али, несташица гаса била би погубна за све земље чији се политичари одлуче да не прихвате нове услове плаћања. Јер, то прети још већом инфлацијом, стагнацијом – рецесијом - упозоравају неки економски стручњаци.
Где ће нас одвести ове промене на међународним финансијским тржиштима, хоће ли долар, као америчка валута изгубити доминантну улогу и како ће то утицати на глобалну привреду и појединачне економије богатих и сиромашних земаља теме се о којима у данашњој “Енергији Спутњика” Јелица Путниковић разговара са проф. др Радованом Ковачевићем са Економског факултета у Београду.
Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
Улога рубље у новој међународној финансијској шаховској партији | Енергија Спутњика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала