- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Запад покушава од Србије да направи инструмент своје политике

© МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сегеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сегеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2022
Пратите нас
Запад настоји да прогура интересе Србије, да од ње направи инструмент своје политике, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у интервјуу за српске медије.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Према његовим речима, Русија никада не намеће нешто силом.
„Запад управо силом покушава да наметне Србији своју политику, своје интересе. Силом економског притиска, силом претњи, уцена, силом ултиматума да, ‘ако хоћете у Европску унију, онда морате заузети антируски став’. То је непристојно, тако не треба да се понаша ни у друштву, ни код куће, ни са пријатељима, ни на међународној сцени, а посебно када покушавају да вам сломе руке“, додао је министар.
„Председник (Србије Александар) Вучић више пута се освртао на ову тему, овај проблем, искрено је говорио да је Србија мала земља, али да Србија има свој понос, има своје интересе. Те интересе сада покушавају да погурају и учине инструментом политике Запада, као што се то десило са Северном Македонијом и Црном Гором, као што покушавају да ураде са Босном и Херцеговином“, оценио је Лавров.
Шеф руске дипломатије је истакао да Русија дубоко поштује српски народ, његову приврженост традицији, својој историји и својим историјским пријатељима.
„Уверен сам да ће српски народ наставити да прави мудар избор у свакој ситуацији, руководећи се пре свега својим фундаменталним интересима. Ми смо заиста братски народи. Спаја нас заједничка историја, заједничке победе против заједничких непријатеља и осећамо колико дубоко су та осећања укорењена у души српског народа, у његовом историјском сећању, а томе смо сведоци и данас“, закључио је Лавров.
Он је додао да Русија види покушај САД, ЕУ и НАТО-а да наметну своју хегемонију на Балкану и практично у свим регионима света.
„Видимо покушај и на Балкану, али и не само на Балкану, у другим регионима света, скоро свуда, покушај САД, ЕУ, НАТО да наметну своју хегемонију. Уверен сам да већина земаља света схвата да је то пут који све води у ћорсокак и из којег ћемо морати да тражимо излаз“, констатовао је министар.
„Али још једном наглашавам да на европском континенту нема толико држава које могу себе да сматрају сувереним и независним. А оне које одбијају да се због својих националних интереса придруже санкцијама у интересу других држава, верујем да имају свако право да се називају независним државама, без обзира на њихову величину“, истакао је Лавров.
Према његовим речима, мултинационална бирократија која се налази у Бриселу покушава да потчини све државе без изузетка, покушавајући да концентрише све активности постављања норми у седиште ЕУ и ускрати државама-чланицама могућност да делују самостално.
„Сматрам да је та политика штетна. Она још једном показује да, у суштини, Европска унија има одређену тенденцију јачања аутократије у виду Брисела у односу на све земље-чланице“, нагласио је шеф дипломатије.
Министар је подсетио да су, када су Црна Гора и Северна Македонија увучене у санкциони рат против Русије, оне привучене обећањима о брзом приближавању ЕУ, али се то није догодило.
„Увлачили су их у НАТО, увлачили су их у антируске акције, тапшали их по рамену говорећи: ‘Браво, наставите тако’. Ово је озбиљан проблем. У суштини, у питању су репутација ЕУ и прави циљеви њене политике на Балкану“, додао је он.
„Иначе, према мојим запажањима, САД су Балкан предале ЕУ. У потпуности су задовољни том агресивном антируском политиком коју спроводи Европска унија“, закључио је Лавров.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2022
РУСИЈА
Лавров открио српским новинарима шта Кијев мора да испуни: Овога пута неће моћи као пре /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала