- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

У Беранама потоп ДПС-а, у Улцињу неизвјесно ко ће формирати власт

© ДПСМило Ђукановић
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2022
Пратите нас
Након избора у Беранама и Улцињу опште је запажање да ДПС тоне, да доживљава дебакл од избора до избора у Црној Гори, каже за Спутњик политиколог Владимир Павићевић.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Листа „Да за Беране и Црну Гору”, коју је предводио ДПС на јучерашњим изборима у Беранама, освојила је око 3.800 гласова, што је 2.500 мање него на парламентарним изборима одржаним у августу 2020. године, а 4.300 мање него на локалним изборима 2018. године.

Дебакл ДПС-а у Беранама

„Тај пад ДПС-а је нарочито видљив у Беранама гдје су преполовили свој резултат са парламентарних избора 2020. године. У Улцињу имамо ситуацију да листа око Дритана Абазовића има два пута више гласова него листа око ДПС-а. Дакле, ово је један изборни дебакл ДПС-а, и ако има имало памети у тој странци ово им је упаљена црвена лампица да морају предузети неке промјене, које би морале да буду и кадровске и, доктринарне, јер је очигледно да они даље више не могу овако, осим ако не рачунају на сопствену пропаст“, каже за Спутњик Павићевић.
Према његовим речима, друга битна ствар коју су показали избори у Беранама јесте да је СНП показао да има стабилно бирачко тијело.
У Беранама, каже Павићевић, имамо још једну интересантну ситуацију, јер су лидери појединих партија већ исказали став да у будућој влади не треба да буду ни СНП ни ДПС.
„Да ли ће то ићи у том правцу, како сам ја разумио, искључиво ће зависти од става ДФ-а, како се ДФ постави тако ће се развијати ситуација око формирања власти у Беранама. По мени у тој будућој власти у Беранама треба да буду сви, осим ДПС-а, да формирају једну јаку власт која ће у опозицији имати слаби ДПС који ће можда и нестати са политичке сцене до наредних локалних избора“, наводи Павићевић.
Он за Спутњик истиче да све ово иде на руку ДФ-у, јер се ближе избори у Подгорици а вјерује и да Милан Кнежевић као кандидат има велике шансе да буде наредни градоначелник Главног града.
Уредник портала „Српска 24“ Иван Милошевић каже за Спутњик да се у Беранама јуче се десила једна добра ствар: ДПС је са 17 мандата пао на осам, дакле преполовио се.
„ДПС наставља да срља, пуца по свим шавовима, са том странком нико неће и сви је гурају у страну, а напуштају је и највјернији бирачи. Међутим, то не спречава ДПС-овце да верглају како су најјача појединачна странка и тим се диче на сваком кораку. Појединачно најјача странка изгубила је листом све локалне изборе у задњих годину и по дана, али барјачи оптимизмом и проглашавањем фиктивних побједа. ДПС улази у зону политичке самоопсесије, коматизирања стварности и уколико овако настави заглавиће у водама политичке психопатологије“, примјећује Милошевић за Спутњик.

У Улцињу бирају између Абазовића и Ђукановића

Иако је коалиција „За нови почетак” (ГП УРА, ДП, СД и СДП) освојила 14 мандата, највеће изненађење јучерашњих локалних избора у Улцињу је коалиција ДУА-ДСЦГ.
Двије најстарије албанске националне партије освојиле су шест мандата.
На јучерашњим изборима у Улцињу, на 38 бирачких мјеста, гласало је 11.634 бирача од укупно уписаних 20.392, или 50,15 одсто.
Коалиција ДПС-БС освојила је шест мандата, Форца пет, а Демократе, које су први пут ушле у локални парламент, два.
Према посљедњим подацима ОИК-а, на изборе је изашло нешто више од 50 одсто уписаних бирача.
Иако је мандатар за састав мањинске владе и лидер ГП УРА Дритан Абазовић најавио да ће носилац листе и предсједник ОО УРА Омер Бајрактари бити нови предсједник Општине, спекулише се да би нову већину у парламенту који броји 33 одборника могли да имају ДУА-ДСЦГ, ДПС-БС и Форца.
У Улцињу су синоћ славиле присталице коалиције ДУА-ДСЦГ, а нешто касније на улице су изашле и присталице ДПС-а са црногорским барјацима. Славило се и у штабу ГП УРА.
Гласање на парламентарним изборима у Црној Гори - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2022
РЕГИОН
ДПС потонуо у Беранама, у Улцињу више варијанти за формирање власти
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2022
РЕГИОН
У Беранама и Улцињу нико нема апсолутну већину, велики пад ДПС-а
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала