- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Гру ће увек бити ту: Документарни серијал о пиониру српског репа чије су песме обележиле деведесете

© Фото : youtube/GruOfficialChannelДалибор Андонов Гру
Далибор Андонов Гру - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2022
Пратите нас
„Гру је увек био ту за нас, али док је био на сцени нисмо схватали колико је важан. Време је да то покажемо“, каже за Спутњик новинар Бојан Винуловић, један од аутора документарног серијала посвећеног једном од пионира српског репа Далибору Андонову Груу.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Винуловић и сниматељ Рене Мишколци већ годину дана раде на овом документарном серијалу са амбицијом да обухвате све важне сегменте Груовог живота и стваралаштва - музику, екстремне спортове и љубав према Партизану у чему им помаже преко четрдесет саговорника, Груових пријатеља, чланова породице, сарадника.
Идеја је, како кажу, дошла спонтано, а поштовање према Далибору Андонову и одзив учесника у серијалу подигао је очекивања.
„Верујем да ће људи који су га добро знали открити нешто ново о њему. Тиме ће и његова прича добити другу димензију. Осећамо одговорност да то испадне достојанствено и велико како Гру заслужује“, каже Винуловић.

Гру ту је

Далибор Андонов Гру био је пионир комерцијалног хип-хопа, а са албумом „Гру2” из 1996. године постао је лидер старе школе српског репа. На његовој листи налазе се велики хитови „5-ак”, „Бићу ту” гангстерска химна „Срце“, због чега се овај албум сматра најуспешнијим реп албумом у Србији до данас.
Да је Груова музика културолошки обележила прелаз од деведесетих ка двехиљадитим сведоче и аутори филма.
„У време када сам био клинац Груа су слушали сви, од дизелаша до тврдих металаца. Умео је да направи и улични реп тврдог израза, али и нешто што би могло да буде потпуна комерцијала“, сматра Винуловић.
Према његовом мишљењу, Груа је од других реп извођача издвајао позитивни став према животу, што се могло чути и у његовим песмама.
„Гру је имао истанчан смисао за хумор, умео је да објасни и део наше тужне и тешке стварности. Оно што је красило његов лик пре свега је тај позитивни поглед на свет и ми смо то препознали. У најгорој стварности деведесетих, он је позитивно деловао на људе. Сви су саговорници истакли и то да ниједну ружну реч о другој особи није рекао, а то потврђују и његови снимци, интервјуи, гостовања“.

Право у рај

Да га многи памте по ведрим темама сведоче бројни саговорници Винуловића и Мишколција, међутим, песме попут „Срце“, „Право у рај“, „Да ли имаш право“ откривају нам његов поглед на другу страну стварности коју смо делили деведесетих. Отуда ће се документарни серијал бавити и његовим почецима, причама из његовог краја, односно са Видиковца где су настали први Груови тврди битови и стихови.
„Без обзира на све проблеме који су нас окруживали, наша сцена од самих реп почетака другачија је од осталих. Ми нисмо у Америци, па је отуда и наш израз који је Гру међу првима артикулисао, другачији“, тврди Винуловић.
Биће ту говора не само о Груовом животу и интересовањима, већ о целој једној музичкој ери која је преживела у најтежим тренуцима и изборила се за свој статус на сцени. Посебан сегмент биће посвећен односу старе и нове школе репа који ће показати Груов утицај на савремене ауторе, какав је, на пример, Смоке Мардељано с којим није делио сцену, али му јесте био највећи узор.
„Прошле су три генерације репера после њега, али ми Груа нисмо заборавили. Гру ће увек бити ту“, закључује Винуловић.
Далибор Андонов Гру погинуо је 9. септембра 2019. године у 47. години.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала