- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Истраживање РТ: Зеленски и украјински бизнисмени и даље послују у Русији

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаУкрајински председник Владимир Зеленски
Украјински председник Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2022
Пратите нас
У контексту специјалне војне операције, украјинске власти константно позивају стране компаније да напусте руско тржиште. Украјински олигарси и бизнисмени тврде да више не поседују имовину у Русији. Међутим, део естаблишмента и даље контролише бизнис у Русији преко опуномоћених лица и офшор компанија, наводи се у истраживању телевизије „РТ“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Медији у Украјини процењују да на стотине украјинских власника крупног бизниса послује у Русији. Једно од презимена се посебно истиче – Зеленски.
Како наводи „РТ“, у Русији и даље послују ДОО „Грин Филмс“ и „Платинумфилм“. Те компаније, које је 2012. године основао актуелни председник Украјине Владимир Зеленски и његове колеге, одговорне су за дистрибуцију хумористичних емисија и филмова продукцијске куће „Квартал 95“, чији је такође један од оснивача и актуелни председник Украјине.
Компанија „Грин филмс“ поднела је последње финансијске извештаје само за 2020. годину. Тада је њен приход износио 55,7 милиона рубаља (преко 567.000 евра), сведоче подаци руске службе за статистику „Росстат“. Компанија „Платинумфилм“ исте године није имала прихода.

Сервис „Контур. Фокус“ показује да обе руске фирме припадају кипарској офшор компанији „Грин фемили ЛТД“ (Green Family LTD). Како се наводи у регистру правних лица Кипра, Зеленски је пре председничке каријере био власник 25 одсто компаније са Кипра.

Године 2019. Зеленски се ослободио свог дела акција који су преузели његов колега из продукцијске куће „Квартал 95“ Андреј Јаковљев и офшор компанија са Британских Девичанских Острва „Апекс интернешенел“ (Appex International). О томе сведоче изводи из привредног регистра Кипра у чији је увид имала телевизија „РТ“.

Међутим, индиректни докази сугеришу да Зеленски и даље контролише бизнис у филмској индустрији преко свих најближих сарадника – браће Сергеја и Бориса Шефирова и Тимура Миндича.

Суоснивачи компаније „Квартал 95“, браћа Шефир, и даље контролишу по 15 одсто овлашћеног капитала кипарске компаније, наводи се у изводу из регистра. Обојица су учествовали у оснивању „Квартала 95“ и познају Зеленског од 1995. године. Од тада су Зеленски и браћа Шефир нераздвојни – у Москви су живели у истом стану, заједно су основали „Квартал 95“. Дан након што је ступио на дужност председника у мају 2019. године, Зеленски је именовао свог пријатеља Сергеја Шефира за првог помоћника.
Зеленском је подједнако близак и власник компаније „Апекс“ Тимур Миндич. Преко те офшор компаније Миндич је добио већи део удела Зеленског и постао власник 50 одсто акција компаније „Грин фемили“ која зарађује од пројекција у Русији. Немачки, украјински и руски медији пишу да је Миндич човек олигарха Игора Коломојског кога је сам олигарх наводно „поставио“ у окружење Зеленског.
„РТ“ такође наводи да је блогер Сергеј Кољасњиков убрзо након почетка специјалне војне операције у Украјини саопштио да ташта и супруга Зеленског и даље примају приходе од изнајмљивања некретнина у Москви. По речима блогера, оне наводно поседују два стана пословне класе.
Такође се наводи да у Русији настављају пословање фирме које су повезане са олигархом Игором Коломојским, онлајн продавница украјинског бизнисмена Владислава Чечеткина, фабрике кондиторских производа бренда бившег потпредседника Владе Украјине Бориса Колесњикова, док један од најбогатијих украјинских бизнисмена Александар Слободјан добија приходе од продаје украјинског пива у Русији.
Одраз путника и њиховог пртљага на аеродрому у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2022
РУСИЈА
Почела бежанија — Украјину први напуштају западни инструктори, саветници, Бондови и ситна боранија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала