- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Израел и Турска желе да изграде нови гасовод како би заменили руске енергенте

© Sputnik / Лола ЂорђевићГасовод
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2022
Пратите нас
Израел и Турска разматрају могућност изградње гасовода који би водио ка израелском налазишту „Левијатан“, као алтернативу руским испорукама на југ Европе, јавља агенција Ројтерс позивајући се на представнике те две државе.

„Гасовод Турска-Израел се разматра иза кулиса као једна од европских алтернатива испорукама енергената из Русије, али да би се постигао било какав договор потребно је да се доста маневрише“, сматрају представници влада и индустрије обе земље.

Идеја, која се појавила пре неколико година, састоји се у томе да се изгради подводни гасовод од Турске ка највећем морском налазишту природног гаса у Израелу „Левијатан“. Гас би се допремао у Турску а потом даље у јужноевропске земље које настоје да изврше диверсификацију испорука гаса.
Један турски званичник наводи да се преговори воде откако је почетком месеца у посети Турској боравио израелски председник Исак Херцог, а у наредним месецима би могле да буду донете конкретне одлуке у вези са маршрутом и учесницима пројекта.
Са овог налазишта гасом се снабдевају Израел, Јордан и Египат, а намера власника („Шеврон“и „Њумед енерџи“, „Рејшио оил“) је да се производња повећа са 12 на 21 милијарду кубних метара годишње.
Гасовод би био дугачак око 550 километара, а за изградњу би било потребно 1,5 милијарди долара.
Зграда Европске комисије у Бриселу, Белгија - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2022
СВЕТ
Брисел жели да смањи зависност од руског гаса: Биће „ђаволски тешко“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала