Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Косово појачава напоре за добијање признања од пет чланица ЕУ

© SputnikКосово застава и градилиште
Косово застава и градилиште - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2022
Пратите нас
Министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала изјавила је да Косово појачава своје напоре да убрза чланство у ЕУ и НАТО, али у исто време и да убеди преосталих пет држава чланица ЕУ, које то до сада нису учиниле, да признају Косово, преноси Њузвик.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

"То би послало снажан сигнал не само Вучићу, већ и (руском председнику Владимиру) Путину да је довођење у питање, или чак кршење граница и суверенитета једноставно немогуће у политици", рекла је Гервала.
Према њеним речима ЕУ би по убрзаном процесу требало да прими не само Украјину већ и све балканске земље које су посвећене европској интеграцији.
"Тренутна ситуација је веома сложена и опасна. То се не односи само на ситуацију у источној Европи и Украјини, већ штавише на погоршање ситуације на Балкану",рекла је она.
Она је у интервјуу за Њузвик навела, да све док Вучић и Путин могу да рачунају на то да ће ЕУ остати подељена и да не затвори то поглавље, све спорне границе у Европи ће и даље представљати ризик не само од провокација, већ и од акције.
"Наши грађани су истински Европљани и искрено верујемо да је ЕУ историјски одговор за окончање ратова на нашем континенту, што је доказано са Немачком и Француском и многим другим историјским примерима", каже Гервала.
Гервала је рекла да Косово види паралеле са историјом и тренутном ситуацијом Украјине, преноси Косово онлајн.
"Ситуација у Украјини, коју је брутално напао њен агресивни сусед на северу, изузетно је слична ситуацији на Косову, које је такође напао њен сусед са севера", рекла је Гервала говорећи о рату на Косову 1998-1999.
"Док смо 1990-их бранили своју земљу и свој народ свим расположивим средствима, данас се веома дивимо храбрости и цивилизацији украјинског народа и украјинског руководства. Дакле, нема разочарања, већ само поштовања и дивљења. Надамо се да Европа разуме шта сада треба да се уради, како за Украјину, тако и за југоисточну Европу", каже Гервала.
Она је рекла да Приштина "свим срцем" подржава захтев Кијева да се убрза чланство у ЕУ, укључујући Косово и друге балканске земље које су, како је навела, заиста привржене принципима ЕУ.
Мапа Балкана - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала