- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Песков: НАТО не постоји због сарадње, већ због конфронтације

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаПортпарол Кремља Дмитриј Песков
Портпарол Кремља Дмитриј Песков - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2022
Пратите нас
НАТО не постоји ради сарадње или безбедности, већ представља машину конфронтације, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков у интервјуу за америчку телевизију „Пи-Би-Ес“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Дубоко смо забринути што НАТО машина није машина за сарадњу или безбедност, већ је машина за конфронтацију“, рекао је Песков.
Према његовим речима, концентрисање снага НАТО-а на руским границама је забрињавајуће, упркос бројним упозорењима Русије о својој забринутости. Исто важи и за перспективу уласка Украјине у тај блок. Алијанса је, међутим, наставила то да ради „са осмехом и постепено“ и пре почетка специјалне операције у Украјини, угрожавајући безбедност Русије.
Портпарол је додао и да Русија не може и не жели да размишља о слању својих снага у било коју земљу НАТО-а.
„Ако није у питању узвратна акција, ако нас не приморају да то урадимо. Не можемо да размишљамо о томе и не желимо да размишљамо о томе“, одговорио је Песков на питање да ли се може замислити ситуација када ће Русија морати да пошаље трупе у неку земљу НАТО-а.
Он је додао да се Русија тренутно налази у ситуацији једнакој рату, ако се узме у обзир економија и светска трговина, и принуђена је да се прилагођава таквој ситуацији.
„Ови услови... су за нас непријатељски. Осећамо се као да смо у рату“, рекао је портпарол руског председника и објаснио да је то последица дејстава Запада који против Русије води „трговински и економски рат“.
„Земље Западне Европе, САД, Канада и Аустралија, оне воде против нас трговински, економски рат, отимају нашу имовину, отимају наша средства, блокирају наше финансијске односе. Ми морамо да се прилагодимо новој реалности“, констатовао је Песков.

Нема плаћања – нема гаса

На питање да ли ће Русија искључивати гас онима који одбију да га плате у рубљама одговорио Песков је одговорио: нема плаћања – нема гаса.
„Нећемо се бавити добротворним радом и слати гас у Западну Европу бесплатно“, нагласио је Песков.
На питање водитеља да ли ће гас бити искључен неплатишама, Песков је одговорио: „Нема плаћања – нема гаса“.
Он је додао да коначна одлука о томе како да ће се реаговати на одбијање плаћања гаса у рубљама још није донета.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Као одговор на војну операцију, западне земље почеле су да уводе нове антируске санкције. Портпарол Кремља Дмитриј Песков приметио је да су то веома озбиљна ограничења, али се Русија за њих унапред припремала. Са своје стране, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да су стране компаније које одбијају да послују са Русијом то учиниле под огромним притиском, али да ће Русија решити све проблеме са економијом које јој Запад ствара.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2022
РУСИЈА
Путин наложио: До 31. марта омогућити плаћање гаса у рубљама за непријатељске земље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала