- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија позива Европу: Не будите непромишљени, хоћете ли пуцати себи и у другу ногу?

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаГрб на згради Савета Федерације Русије
Грб на згради Савета Федерације Русије - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2022
Пратите нас
Спремни смо на све сценарије када је реч о испорукама руских енергената, укључујући и на то да Европа одустане од њих, али апелујемо на европске земље да не буду непромишљене, изјавила је председавајућа Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко. Како каже, енергенти ће у том случају бити преусмерени на друга тржишта.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
„Нисмо заинтересовани за потпуну обуставу извоза руских енергената у Европу, али смо спремни на све могуће опције, уколико се Европска унија ипак одлучи на тако непромишљен потез“, објаснила је Матвијенкова.
Међутим, изразила је наду да до тога неће доћи.
„Надам се да ће се европске земље опаметити. Већ су једном пуцале себи у ногу, зар да пуцају и у другу ногу? То би стварно била катастрофа. И ефекат бумеранга ће се вишеструко повећати, што ће нанети велику штету привреди ЕУ и, наравно, знатно утицати на животни стандард и добробит становника Европе“, упозорила је председавајућа Савета Федерације.
С тим у вези, објаснила је да Москва фактички још увек није предузимала никакве реципрочне мере и да је све што се данас дешава у Европи само бумеранг услед уведених санкција уведених Русији.
По њеном мишљењу, сви схватају да Вашингтон малтене приморава данас Европу да плати за антируске санкције.
„Сви разумни политичари у Европи схватају да је рушење успостављеног енергетског тржишта у Европи опасно. Чак и у условима у којима смо се нашли, нисмо прекршили ниједну испоруку. Европа зна да смо спремни да наставимо да стриктно испуњавамо уговорне обавезе и да испоручујемо гас“, додала је Матвијенкова.
Она је констатовала да се европске земље одупиру притисцима Америке јер схватају да би одустајање од енергената из Русије могло да изазове катастрофалне последице по привреду Европе. Захтеви Москве да се убудуће гас плаћа у рубљама су принудна мера, истакла је Матвијенкова.
Раније је председник Русије Владимир Путин наложио Централној банци, „Гаспрому“ и влади да организују трансфер плаћања за гас у рубљама за Европску унију и остале земље које су увеле санкције Русији. Путин је истакао да ће Русија наставити да испоручује гас у количинама и по ценама према постојећим уговорима. Руски лидер је прошле недеље донео одлуку да непријатељске земље убудуће гас плаћају у рубљама.
Вентил у гасној компресорској станици   - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2022
РУСИЈА
Песков: Запад мора да схвати да ће гас морати да плаћа у рубљама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала