- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјинској Ради поднет нацрт закона о забрани делатности Руске православне цркве

© Sputnik / Григорий Костин / Уђи у базу фотографијаВерници Украјинске православне цркве Московске патријаршије у Кијеву током протеста против усвајања "антицрквених" закона испред Врховне раде Украјине.
Верници Украјинске православне цркве Московске патријаршије у Кијеву током протеста против усвајања антицрквених закона испред Врховне раде Украјине. - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2022
Пратите нас
Врховној ради Украјине поднет је нацрт закона о забрани делатности Руске православне цркве, одузимању непокретности и друге имовине.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Како се наводи на сајту, нацрт закона предвиђа измену члана 3 закона „О слободи савести и верским организацијама“.
„Члан 3 допунити пасусом следећег садржаја: 'Ради заштите јавне безбедности и поретка забрањује се активност религиозних организација (удружења) које непосредно или у саставу друге религиозне организације (удружења) улазе у структуре религиозне организације (удружења) чији је руководећи центар (управа) ван граница Украјине у држави за коју је законом признато да је извршила војну агресију против Украјине и/или је привремено окупирала део територије Украјине“, наводи се у документу.
Нацрт закона предвиђа да Влада Украјине у року од месец дана након ступања закона на снагу „треба да предузме неопходне мере у вези располагања објектима покретне и непокретне имовине који су у власништву, у закупу или којима на друге начине располажу организације (удружења) чија се активност забрањује овим законом“.

Специјална војна операција Русије у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Као одговор на војну операцију, западне земље почеле су да уводе нове антируске санкције. Портпарол Кремља Дмитриј Песков приметио је да су то веома озбиљна ограничења, али се Русија за њих унапред припремала. Са своје стране, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да су стране компаније које одбијају да послују са Русијом то учиниле под огромним притиском, али да ће Русија решити све проблеме са економијом које јој Запад ствара.
Патријарх српски Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2021
СРБИЈА
Порука српског патријарха Кијеву: Признајемо само канонску Украјинску православну цркву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала