- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Припреме за ванредну ситуацију: Европа разматра опције за случај прекида испорука гаса из Русије

© Sputnik / Лола ЂорђевићГасовод
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2022
Пратите нас
Немачка је активирала систем за рано упозоравање на ванредну ситуацију у случају прекида испорука гаса из Русије, саопштио је министар економије Роберт Хабек.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Да бисмо били спремни за ту ситуацију данас сам активирао први степен система раног упозоравања … то је први од три могућа нивоа. Ради се о праћењу ситуације“, рекао је Хабек.

У Министарству ће бити формиран кризни штаб.

О плаћању енергената у рубљама

Хабек је поводом захтева Русије да се енергенти убудуће плаћају у рубљама поновио да Немачка "неће прихватити никакво кршење уговора приватних компанија".
"Задовољан сам што и компаније имају исто мишљење", додао је он.

Париз разматра све сценарије

Француска је предвидела све сценарије у случају да Русија обустави испоруке гаса Европи, рекао је министар економије Бруно ле Мер.
Према његовим речима, такав сценарио би би катастрофа, али се разматра.
Раније је председник Русије Владимир Путин наложио Централној банци, „Гаспрому“ и влади да организују трансфер плаћања за гас у рубљама за Европску унију и остале земље које су увеле санкције Русији. Путин је истакао да ће Русија наставити да испоручује гас у количинама и по ценама према постојећим уговорима. Плаћање гаса у рубљама треба да почне од 1. априла.

Грчка: Ванредна седница антикризне групе

Грчки министар животне средине и енергетике Костас Скрекас сазвао је за сутра ванредну седницу антикризне групе на којем ће се разматрати захтев Русије да се гас плаћа у рубљама и алтернативни сценарији за снабдевање земље гасом у случају прекида испорука из Русије.

Аустрија има план

Аустрија има план за случај прекида испорука гаса из Русије, рекао је министар финансија Магнус Брунер.
„Наравно, постоји план за случај ванредне ситуације, на више нивоа. С друге стране, већ смо постигли договор о стратешком попуњавању залиха, то је већ одобрио доњи дом парламента “, рекао је он.
Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2022
РУСИЈА
Немачкој прети слом због рубље: Потпуни крах привреде већ у јуну?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала