- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Договор о „Старом здању“: Позната судбина симбола Аранђеловца после великог пожара /фото/

Пратите нас
Културно-историјски споменик: хотел „Старо здање“ у Аранђеловцу, који је недавно оштећен у пожару, биће у потпуности реконструисан.
Обнова „Старог здања“ требало би да почне следеће године, после заштите објекта и припреме неопходне документације, договорено је на састанку представника Министарства културе и информисања, општине Аранђеловац и крагујевачког Завода за заштиту споменика културе.
© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICСтаро здање у Аранђеловцу
Старо здање у Аранђеловцу - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2022
Старо здање у Аранђеловцу
Да би се читав посао убрзао, договорено је и да се парк Буковичке бање у ком се хотел налази, подигне на виши степен заштите и добије статус културног добра од изузетног значаја.
У току је истрага о узроцима пожара у хотелу „Старо здање“ у Аранђеловцу, у којем је изгорео део крова.
Док у општини Аранђеловац сумњају да је узрок пожара људски немар, грађани се не мире са чињеницом да им пред очима пропада објекат за који их везују многе успомене.
„Надам се да ће да почне да се ради и да ћу да га запамтим у новом светлу“, каже један Аранђеловчанин.
© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICСтаро здање у Аранђеловцу
Старо здање у Аранђеловцу - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2022
Старо здање у Аранђеловцу
Томе се надају и у Народном музеју у Аранђеловцу, због историје „Старог здања“ изграђеног на иницијативу кнеза Михаила Обреновића.
Зорица Петровић, историчарка и виша кустоскиња у Народном музеју у Аранђеловцу, објашњава да је захваљујући династији Обреновић, како каже, уздигнута Буковичка бања током друге половине 19. века.
„Тада је и изграђен наш хотел 'Старо здање'. У том здању је и Живојин Мишић имао прилику да упозна своју будућу супругу Лујзу Крикнер. Не можемо да занемаримо ни династију Карађорђевића, у чије време је 'Старо здање' добило данашњи изглед“, подсећа Петровићева.
Хотел је током 150 година постојања променио неколико власника, а највише је њиме газдовала држава. У једном периоду је био и у приватном власништву, а од пре три године власник је општина Аранђеловац.
Ненад Карамијалковић, директор Завода за заштиту споменика културе у Крагујевцу, указује да су за обнову „Старог здања“ потребна велика улагања.
© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICСтаро здање у Аранђеловцу
Старо здање у Аранђеловцу - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2022
Старо здање у Аранђеловцу
„С обзиром на то да је реч о око 9.000 квадрата и да је не само последњих година, већ и неколико деценија био у прилично запуштеном стању, огромна су средства потребна да се ревитализује“, каже Карамијалковић.
Да би се симбол Аранђеловца сачувао, након састанка представника ресорног Министарства, општине и крагујевачког Завода за заштиту споменика културе, издате су хитне мере техничке заштите, које морају да се спроведу у наредних месец дана.
Карамијалковић објашњава да је потребно да се заштите прозори и врата објекта, да се обезбеди двадесетчетворочасовни надзор, али и санирање крова који је изгорео, пренео је РТС
Пожар у хотелу „Старо здање“  - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2022
СРБИЈА
Велики пожар у Аранђеловцу: Ватра гута хотел „Старо здање“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала