- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Народ Јужне Осетије се пита: На помолу референдум о уласку у састав Русије

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаЗграда Парламента Јужне Осетије
Зграда Парламента Јужне Осетије - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2022
Пратите нас
Законом Руске Федерације предвиђена је процедура за улазак држава у састав Русије, али за то је неопходно да се народ Јужне Осетије изјасни на референдуму, изјавио је представник комисије за заштиту националног суверенитета Савета федерације Русије Андреј Климов.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Законом Руске Федерације се предвиђа процедура за улазак држава или дела иностраних држава у састав Русије. Како би се то спровело потребно је да се народ Јужне Осетије изјасни на референдуму", појаснио је Климов, а преноси прес служба партије „Јединствена Русија".
Он је навео и да за то нема никаквих правних препрека.

„Одавно знамо за жељу наших суседа из Јужне Осетије да се ујединимо. Чини ми се, када све правне формалности буду испоштоване, за то неће бити никаквих правних препрека да се оствари давна жеља становника Јужне Осетије да се припоје Русији. Што се нас тиче, сва потребна правна питања су решена још пре 20 година", закључио је Климов.

Лидер Крима: То ће значити поновно уједињење народа

Лидер Крима Сергеј Аксјонов је изјавио да ће улазак Јужне Осетије у састав Русије значити поновно уједињење народа који историјски и припадају пријатељској руској породици народа.

„У потпуности подржавамо изјаву председника републике Јужна Осетија Анатолија Бибилова о стратешком циљу земље да уђу у састав Русије. Реализација тог циља ће означити уједињење народа Јужне Осетије који историјски и припада великој и пријатељској руској породици народа", написао је Аксјонов на Телеграму.

Референдум о уласку Јужне Осетије у састав Русије може бити одржан након председничких избора у републици 10. априла, када буду завршене све неопходне процедуре, саопштила је портпаролка шефа државе Дина Гасијева.
Раније је председник републике Јужна Осетија Анатолиј Бибилок изјавио да република може ускоро предузети правне кораке за улазак у састав Руске Федерације.
Подсетимо, након оружане агресије Тбилисија на Цхинвали 26. августа 2008. године, Абхазија и Јужна Осетија су добиле независност, коју су признале Русија и низ других земаља.
Поглед на главни град Јужне Осетије Цхинвал - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2022
РУСИЈА
Јужна Осетија може одржати референдум о уласку у састав Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала