- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Неслагања у Бугарској: Демократе би да испоруче оружје Украјини, социјалисти категорично против

© AP Photo / Alexei AlexandrovМуниција за аутоматску пушку
Муниција за аутоматску пушку - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2022
Пратите нас
У бугарској владајућој коалицији коју чине партија „Наставићемо промене“, Бугарска социјалистичка партија, коалиција „Демократска Бугарска“ и партија „Постоји овакав народ“ чују се супротстављена мишљења поводом могуће испоруке оружја Украјини, преноси портал „БНТ 1 Новини“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Како преноси портал, коалиција „Демократска Бугарска“ намерава да у Народној скупштини почне консултације на тему достављања Украјини војно-техничке помоћи.
Према речима посланика „Демократске Бугарске“ Атанаса Атанасова, национални интереси Бугарске одређени су њеним чланством у Европској унији и НАТО-у. Он је скренуо пажњу на то да је део земаља НАТО већ упутио такву подршку Украјини и да „помоћ ономе ко је нападнут није увлачење у рат“.

„Будући да смо сагласни да је наш морални дуг усаглашавање наших ставова у име праведне заједничке ствари Украјине, почињемо консултације за постизање споразума на основу кога ће бити одобрен мандат за издвајање војно-техничке помоћи Украјини“, изјавио је Атанасов.

Партије „Наставићемо промене“ и „Постоји овакав народ“ подржале су идеју о консултацијама. Према речима Настимира Ананијева из „Наставићемо промене, коалиција мора да размотри какву конкретну помоћ Бугарска може да пружи. Станислав Балабан из „Постоји овакав народ“ истакао је да Софија мора да буде партнер Европске уније и НАТО-а.
У Бугарској социјалистичкој партији су, међутим, категорички против. По мишљењу социјалиста, пружање војне помоћи увући ће Бугарску у ратна дејства. Председник парламентске групе социјалиста Георги Свиленски истакао је да је Народна скупштина претходно одлучила да испоручује само хуманитарну помоћ и да ту одлуку нико није поништио.
„Ми као политичка група и политичка партија наставићемо да се држимо става да помоћ коју достављамо Украјини буде само хуманитарна“, изјавио је Свиленски.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Здание Пентагона с флагом США в память о жертвах трагедии 11 сентября - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2022
РУСИЈА
Пентагон: Испоручили смо Украјини прву партију војне помоћи из пакета од 800 милиона долара
Руско-украјински преговори у Истанбулу - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2022
РУСИЈА
Немачка спремна да буде гарант безбедности Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала