- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјинске трупе користиле синагогу као складиште /фото/

© Пресс-служба Минобороны РФРакетни систем "Искандер" током гађања објеката војне инфраструктуре Оружаних снага Украјине
Ракетни систем Искандер током гађања објеката војне инфраструктуре Оружаних снага Украјине - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2022
Пратите нас
Украјинска страна користила је синагогу у Умању као место збора националистичких формација и складиште оружја и муниције, изјавио је портпарол руског Министарства одбране генерал-мајор Игор Конашенков.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„На фотографијама снимљеним 21. марта, односно дан после говора (украјинског председника Владимира) Зеленског у Кнесету, забележено је формирање две колоне са националистима на територији синагоге... Имовину, оружје и муницију која се чувала у згради синагоге националисти су прво утоварили у камионе, а затим прерушили у вреће са грађевинским отпадом“, прецизирао је Конашенков.
Он је подсетио да је претходног дана председник Украјине говорио о нападима Русије на град Умањ у Черкаској области.
Конашенков је напоменуо да је руско Министарство одбране више пута разоткривало циничне лажи које кијевски националистички режим користи да би одржао своју власт у Украјини и обмануо светску заједницу.
Портпарол је подсетио да током специјалне војне операције Оружане снаге Русије не наносе ударе по цивилним циљевима, а посебно не на верске објекте и друга места за богослужење.
Према генераловим речима, управо режим у Кијеву, кршећи међународно хуманитарно право и једноставно морал, употребљава такве објекте као пунктове за прикупљање и транспорт оружја и збор нациста за учешће у борбеним дејствима.
Конашенков је додао да се за превоз оружаних формација из западних региона Украјине користе аутобуси у боји школских возила са одговарајућим ознакама „Деца“.

Руска војска уништила складишта наоружања и горива

Руска војска је оперативно-тактичким ракетним системом „Искандер“ уништила два велика складишта украјинског ракетно-артиљеријског наоружања у селу Каменка у Доњецкој области, истакао је Конашенков.
Такође, високопрецизним ракетама ваздушног лансирања уништена су велика складишта горива у рејонима Староконстантинов и Хмељницки, одакле се гориво испоручивало за оклопна возила украјинских трупа у Донбасу, додао је Конашенков.
Портпарол је истакао да је руски војни авион у ваздишном боју оборио авион Су-24 Оружаних снага Украјине у Ровњенској области у близини украјинско-белоруске границе.
Према његовим речима, руски ПВО системи су током протеклог дана уништили 10 украјинских беспилотних летелица у областима насеља Изјум, Нова Каховка, Доњецк, Николајев, Бердјанск, Горловка, Луганск и Рубежно.
Руске трупе су такође уништиле 64 војна објекта у Украјини, укључујући и штаб снага за специјалне операције у Николајевској области, истакао је Конашенков.
Од почетка специјалне војне операције у Украјини Оружане снаге Русије уништиле су 124 авопма о 77 хеликоптера, 321 беспилотну летелицу, 1.752 тенка и других оклопних возила, 184 вишецевна ракетна система, 214 противваздушних система, 734 артиљеријска оруђа и минобацача, као и 1.640 јединица специјалне војне технике Оружаних снага Украјине, навео је портпарол.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Амерички разарач Карни на Црном мору током војних вежби Морски поветарац 2019  - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2022
РУСИЈА
Америка повукла све ратне бродове из Црног мора, Русија наставља офанзиву у Донбасу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала