- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Совјетски споменици у Берлину на удару вандала: Руска амбасада упутила ноту немачком МИП-у /видео/

© Фото : Јавно власништвоМеморијал Тиргартен у Берлину
Меморијал Тиргартен у Берлину - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2022
Пратите нас
Бројни совјетски ратни споменици у Берлину нашли су се на мети непознатих вандала, укључујући оне у Трептов парку и у Тиргартену, саопштила је прес-служба берлинске полиције. Амбасада Русије у Немачкој упутила је ноту немачком Министарству спољних послова у којој се указује на неприхватљивост скрнављења совјетских војних гробова и споменика.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„У Тиргартену су изложбени тенкови били прекривени украјинским заставама. Још увек немамо додатне информације. У Трептов парку споменик је оштећен фарбом“, рекао је портпарол полиције.

Како каже, материјали о инциденту у Тиргартену биће пребачени у берлинско тужилаштво. Он је појаснио да, упркос одсуству штете, није искључена повреда Закона из члана „нарушавање мира покојника“.
С тим у вези, руска амбасада је саопштила да захтева да се починиоци пронађу и приведу правди.
„Огорчени смо инцидентом који се десио у ноћи између 29. и 30. марта 2022. године, током које су совјетски тенкови, који су део архитектонске композиције светски познатог меморијала у берлинској четврти Тиргартен, били прекривени материјалима у бојама украјинске заставе. Тај инцидент сматрамо скрнављењем споменика совјетским војницима палим у борбама за ослобођење Европе од нацизма. Последице те акције оперативно су елиминисане уз помоћ берлинске полиције“, наводи се у саопштењу амбасаде.
Полагање венаца на Спомен-обележје ослободиоцима Београда и Споменик црвеноармејцу - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2020
Шојгу захтева: Казнити све који руше споменике совјетским војницима у иностранству
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала