- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Србија разрађује варијанте за случај прекида испорука нафте НИС-у Јадранским нафтоводом

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаНалазиште нафте у Краснодарском крају Русије
Налазиште нафте у Краснодарском крају Русије - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2022
Пратите нас
Разрађују се варијанте за случај прекида испорука нафте НИС-у Јадранским нафтоводом (ЈАНАФ), саопштило је данас Министарство рударства и енергетике Србије.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Како је наведено, обезбеђивање стабилног снабдевања нафтним дериватима је приоритет за Министарство енергетике, које анализира све варијанте и решења за обезбеђивање сигурног снабдевања домаћег тржишта у случају прекида испоруке сирове нафте ЈАНАФ-ом.
Тренутно се анализирају могући правци снабдевања сировом нафтом и нафтним дериватима из терминала и рафинерија у окружењу, као и расположиве правне, пословне, логистичке и техничке могућности за увоз сирове нафте и деривата укључујући путем цевовода, железницом, цистернама и речним транспортом, односно кроз луке, кажу у министарству.
Такође, сагледавају се ефекти промена у начину снабдевања на рад домаћих рафинеријских капацитета, могућности коришћења домаће нафте и повећања резерви нафте и деривата у складиштима, како би се што адекватније одговорило на могуће прекиде испоруке нафтоводом ЈАНАФ.
Поред тога, биће сагледане све могућности да се снабдевање ЈАНАФ-ом продужи, уз предузимање мера за стварање резерви за премошћавање могућих поремећаја.
Транспорт сирове нафте у Србију обавља се пре свега цевоводним путем односно нафтоводом ЈАНАФ, који повезује луку Омишаљ са транспорним системом ЈП Транснафта, одакле се отпрема до рафинерија у Новом Саду и Панчеву.
Радници у рафинерији нафте Румаила у Ираку - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2022
ЕКОНОМИЈА
Јадрански нафтовод објавио од кад прекида испоруку сировине за НИС
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала