- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Филмски фестивал у Кану разматра филмове Сокурова, Серебрењикова и Звјагинцева

© REUTERS / REGIS DUVIGNAUКански фестивал
Кански фестивал - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2022
Пратите нас
Кански филмски фестивал намерава да размотри филмове Александра Сокурова, Андреја Звјагинцева и Кирила Серебрењикова за учешће у главном такмичењу, без обзира на међународну политичку ситуацију.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Чак и ако су снимљени уз учешће државних фондова, филмови ових еминентних редитеља имају шансу да уђу у програм фестивала.

Поред биографске драме „Жена Чајковског“ Кирила Серебреникова о Антонини Миљуковој, супрузи Петра Чајковског, селектори разматрају и нови филм Александра Сокурова о догађајима из Другог светског рата који је снимљен у стилу бајке.
У разговору за „Риа новости“ Сокуров је рекао да бу волео да са новим филмом учествује у главном такмичарком програму фестивала у Кану.
„Верујемо да је наша филмска екипа направила озбиљно дело, веома значајно и веома важно за наше време“, каже Сокуров и додаје да жели да се филм приказује и у Русији и у иностранству.
Библиотека - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2022
КУЛТУРА
Руска култура је добро човечанства, парче људскости на које сви имамо право
Током марта организатори фестивала у Кану најавили су да ове године неће примати званичне делегације из Русије, али су недавно навели да је фестивал спреман да размотри филмове Александра Сокурова, Андреја Звјагинцева и Кирила Серебрењикова за учешће у главном такмичарском програму, без обзира на међународну политичку ситуацију.
Сам Сокуров је приметио да не зна зашто би се било какав изузетак правио због њега.
Подсетимо да су филмови „Лето“ и „Петрови у грипу“ Кирила Серебрењикова били су у конкуренцији за Златну палму 2018. и 2020. године, као и већина филмова Андреја Звјагинцева, а његово последње остварење „Без љубави“ добило је награду жирија.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала