- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Инфлација каква се не памти деценијама: Рекордан раст цена широм света

CC0 / Pixabay / Економија
Економија - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2022
Пратите нас
Раст цена робе и услуга за личну потрошњу у Сједињеним Државама достигао је у фебруару готово 40-годишњи рекорд.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Општа инфлација у САД порасла је прошлог месеца за 6,4 процента међугодишње, што је највиша стопа од јануара 1982. године, објавило је данас Министарство трговине.
Базна инфлација из које су искључене цене хране и енергије, и коју Федералне резерве преферирају као један од параметара приликом одлучивања о монетарној политици, узлетела је у фебруару на 5,4 процента у поређењу са истим лањским месецом, што је њен највећи скок од априла 1983, преноси Си-Ен-Би-Си.
Стопа базне инфлације је незнатно нижа од прогнозе економиста које је анкетирала компанија „Дау Џонса“, а који су предвиђали 5,5 процената.
На месечном нивоу, америчка инфлација је порасла за 0,4 одсто, колико су процењивали и економисти.
Скок цена је спутао потрошњу становништва, која је порасла за само 0,2 посто у фебруару, што је испод процене од 0,5 процената.
Лични приходи грађана су забележили раст од 0,4 одсто, мање од очекиваних пола процента, пренео је Танјуг.

У Шпанији скоро 10 одсто

Цене су у марту наставиле силовит раст и у највећим европским економијама, при чему скок рачуна за енергију, нарочито после почетка специјалне руске војне операције у Украјини, утиче на осиромашење тамошњих домаћинстава.
Раст цена достигао је у марту вишедеценијске максимуме у Италији, Француској, Немачкој и Шпанији, појачавајући дилему Европске централне банке (ЕЦБ) у погледу монетарне политике која треба да заузда скок инфлације, а да при том не угуши ионако слаб привредни раст, оцењује британска агенција.
Инфлација је у Италији достигла овог месеца 7,0 посто, а у Француској 5,1 проценат, подстакнута растом цена горива и природног гаса, што обично погађа сиромашнија домаћинства јаче него остале.
Имајући у виду флеш процену шпанске статистике да је раст потрошачких цена у тој земљи у марту узлетео на невероватних 9,8 посто, као и јучерашњи податак Дестатиста о немачкој инфлацији од 7,3 процента, национални показатељи сугеришу да ће сутрашњи подаци Евростата о инфлацији у еврозони надмашити знатно стопу од 7,0 одсто, предвиђају у ЕЦБ.
Мада је највећи део раста инфлације последица скока цена енергије, не треба занемарити ни утицај који на убрзање потрошачких цена има поскупљење неких основних намирница услед украјинске кризе, с обзиром да су Украјина и Русија, уједно и водећи произвођачи житарица.
„С обзиром на то да је раст инфлације скоро искључиво вођен са стране понуде - што инфлација буде виша, то ће економски раст бити слабији“, упозоравају аналитичари „АБН Амро банке“ у белешци за клијенте.
Економски раст ће, додају, вероватно бити разочаравајући за пројекције ЕЦБ-а, која ће вероватно скромним пооштравањем монетарне политике покушати да уравнотежи однос између кретања инфлације и привредног раста, закључују аналитичари у „АБН Амро“.

Украјинска криза подстиче инфлацију

Гувернер Националне банке Аустрије (ОеНБ) Роберт Холцман истиче да украјинска криза представља велику кочницу за аустријску привреду и уједно подстиче инфлацију.
Чак и ако дође до скорог завршетка он полази од тога да ће привредни раст у овој години бити свега 3,5 одсто, а инфлација 5,3 процената. Он сматра да даљи економски развој зависи значајно од последица дешавања у Украјини.
Уколико се ситуација у Украјини буде даље заоштравала у Аустрији би имали високу инфлацију уз готово никакав привредни раст.
Тада би раст износио само 0,4 одсто у овој години, али би инфлација могла нарасти до девет одсто.
Холцман сматра да Европска централна банка треба да делује. Према његовим речима неопходно је два пута спровести корекције камата, једном у септембру, други пут у децембру. Тиме би следећа година, додаје, почела са каматама које више не би биле негативне, пренео је Танјуг.
Економија - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2022
ЕКОНОМИЈА
Цене рекордне у Немачкој: Инфлација највећа у последњих 40 година
Економија - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2022
ЕКОНОМИЈА
Рекордна инфлација у Аустрији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала