- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Италијански премијер: Путин ми је рекао да још нема услова за прекид ватре у Украјини

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаПремијер Италије Марио Драги
Премијер Италије Марио Драги - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2022
Пратите нас
Италијански премијер Марио Драги изјавио је да му је у телефонском разговору председник Русије Владимир Путин рекао да још није дошло време да се састане са украјинским председником Владимиром Зеленским.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Изразио сам уверење да је за развезивање неких од главних ‘чворова’ неопходан састанак са председником Зеленским који, штавише, то тражи скоро од почетка рата. Одговор је био: још није дошло време, потребан је напредак преговарача“, истакао је Драги.

„Питао сам га када и да ли је предвиђен прекид ватре. Рекао сам да је сада најважније да се покаже да постоји жеља за миром, чак и ако се ради о кратком прекиду ватре. ‘Још нису сазрели услови’. Међутим, затим је отворен хуманитарни коридор у Маријупољу“, испричао је премијер.
Према његовим речима, председник Русије му је такође рекао да су направљени „мали кораци напред у преговорима“.
„И заиста су се ставови приближили страна по многим питањима“, додао је он.
Драги је такође нагласио да се у вези са најновијим дешавањима у Украјини пре свега мора говорити о чињеницама и напоменуо да у овом тренутку још увек постоји „много скептицизма и опреза.
Према његовим речима, Москва и Кијев су тражили од Рима да буде гарант безбедности и мира у Украјини.
„Још је рано за утврђивање садржаја ових гаранција, јер ће зависити од преговора између Русије и Украјине. Можда ће бити гаранције које ће обезбеђивати услове преговора: то је мир, вид неутралности о којој Украјина треба да разговара, статус региона Донбаса, закони који ће потврдити тај статус. Позитивно је то што су од Италије тражили да буде гарант и Русија и Украјина“, истакао је он.
Премијер је додао да је предлог са руске стране примљен у среду.

О плаћању гаса у рубљама

Италијански премијер додао је да му је руски председник говорио и о наставку уговора о испоруци руског гаса у еврима и доларима.
„Пренећу речи председника Путина. Уговори настављају да функционишу, европске компаније ће наставити да плаћају у еврима или доларима“, рекао је он у Риму на конференцији за стране новинаре.
Према његовим речима, од Путина је добио опширно објашњење како да задржи плаћања у еврима за компаније, с обзиром на намеру руских власти да пређу на плаћање у рубљама.
„Колико сам схватио, можда грешим, пребацивање плаћања из евра и долара у рубље унутрашње питање Русије“, констатовао је премијер.
Председник Русије Владимир Путин наложио је раније Централној банци, „Гаспрому“ и Влади да организују обрачунавање за гас у рубљама са земљама ЕУ и другим земљама које су увеле рестриктивне мере. Обим понуде, цене и принципи одређивања цена остаће исти.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала