- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Како су избори у Србији изазвали политички хаос у Хрватској

© AP Photo / Дарко БандићХрватски парламент
Хрватски парламент - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2022
Пратите нас
Избори у Србији изазвали су прави политички хаос у Хрватској. На супротстављеним странама нашли су се хрватско министарство спољних послова и амбасадор у Србији Хидајет Бишчевић, кога критикују и посланици опозиције у хрватском Сабору.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Министарство спољних и европских послова Хрватске позвало је Хрвате у Србији да на изборима у недељу 3. априла гласају за листу на којој је истакнут кандидат Демократског савеза Хрвата у Војводини (ДСХВ) Томислав Жигманов, а која је, како наводе, „добила пуну подршку легитимних политичких представника окупљених у Хрватском националном већу у Србији и предвођених председницом Јасном Војнић“.
CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Medija centar Beograd / Томислав Жигманов
Томислав Жигманов - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2022
Томислав Жигманов
Међутим, већ неко време у хрватским медијима води се прави рат између Жигманова и хрватског амбасадора у Србији Хидајета Бишчевића.
Све је почело после уласка ДСХВ у коалицију са странкама Русина и Украјинаца у Војводини, а ту изборну листу подржала је и ЛСВ Ненада Чанка. Међутим, у тој коалицији није друга хрватска странка у Србији, Демократска заједница Хрвата (ДЗХ).
Жигманов тврди, како преносе хрватски медији, да амбасадор Бишчевић подржава ДЗХ.
Бишчевић је у ауторском тексту у Вечерњем листу оптужио Жигманова за „кокетирање са опскурним српским странкама које изједначавају „Олују“ и Сребреницу“, „его-етнобизнис“, да „упропаштава прилику да хрватски представници буду укључени у извршну власт Србије на државном и локалном нивоу“, те да покушава да „заради на завадама са Београдом“....
© Фото : Youtube/FAR TV/PrintscreenХидајет Бишчевић, амбасадор Хрватске у Србији
Хидајет Бишчевић, амбасадор Хрватске у Србији - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2022
Хидајет Бишчевић, амбасадор Хрватске у Србији
Жигманов је одговорио како је „Бишчевић написао пашквилу још невиђену у историји дипломатије“.
„Бишчевић се на овај начин умешао у послове у држави у којој је амбасадор, а још на темељу лажних информација“, рекао је Жигманов за хрватске медије.
У сукоб су се укључили и опозициони посланици у Сабору Миро Буљ (Мост) и Маријан Павличек (Хрватски суверенисти).
Буљ је, како преноси Јутарњи лист, назвао понашање хрватског амбасадора у Србији „више него скандалозним“.
„Бишчевић малтретира хрватске политичке представнике, очито по налогу шефа дипломатије и премијера“, рекао је Буљ у Сабору и додао да Бишчевић „малтретира човека који се успротивио режиму Александра Вучића“.
Павличек амбасадора Бишчевића прозива да „ради на даљем мрвљењу хрватског националног корпуса“, да се „бави нападима на актуелне представнике хрватске заједнице у Србији, првенствено на Томислава Жигманова“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала