- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко: Запад шкргуће зубима јер није отргао Минск од Москве

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаПредседник Белорусије Александар Лукашенко
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2022
Пратите нас
Запад није успео да отргне Минск од Русије и сада иде и шкргуће зубима, изјавио је председник Белорусије Александар Лукашенко.
„Запад је желео да овде пресече и повуче црвену линију за Русију. Нису успели. Сада иду и шкргућу зубима – нису успели, треба некако да преокрену. Због тога се уводе санкције Русији и, искрено, Белорусији, да Русија не би заобишла своје санкције“, рекао је Лукашенко у Минску на састанку са губернатором Пензенске области Русије Олегом Мељниченком.
Он је додао да је Запад после председничких избора 2020. године покушао да организује „мајдан“ у Белорусији по украјинском сценарију, али то није успело.
Шеф државе је приметио да је после 2020. године Белорусија прошла кроз веома озбиљан период: земља се спремала за референдум о промени устава.
„Демократизовали смо је. Требало је да се крене напред. И, знате, многи у нашем друштву су предлагали да се референдум не одржава после догађаја из 2020. године. Ја сам категорично био против: обећали смо. Референдум је прошао и настала је тишина. Чак се и Запад смирио: нема шта да каже. А резултати референдума су за један и по одсто бољи него на председничким изборима. Имамо заиста мирну ситуацију“, нагласио је председник.
Након председничких избора одржаних у Белорусији у августу 2020. године, на којима је према подацима Централне изборне комисије Лукашенко освојио 80,08 одсто гласова, почели су масовни неодобрени протести. За сузбијање протеста ангажоване су снаге безбедности које су, између осталог, користиле специјална средства и технику. КГБ Белорусије је у фебруару 2021. саопштио да су протести практично прекинути. У Белорусији су против бројних опозиционих лидера покренути кривични поступци, укључујући за позиве на преузимање власти, стварање екстремистичких формација, заверу за свргавање власти на неуставан начин и покушај терористичког напада.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала