Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Верујем да са Русима можемо да постигнемо добру цену гаса

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да верује да Србија може да постигне добру цену гаса у разговорима са Русијом, али и да требамо да радимо диверсификацији извора гаса.
„У овом тренутку 100 одсто зависимо од руског гаса - не само људи, већ и наша привреда“, рекао је председник, откривши да смо достигли резерве гаса од 100 милиона кубних метара.
„То је мало, идемо на то да напунимо до врха наш део, од 450 милиона кубних метара, што је довољно за готово 40 дана зими, да ништа немамо“, рекао је Вучић у емији "Око" на РТС-у.
Он се осврнуо и на најаву Јанаф-а да од средине маја прекине испоруку сирове нафте Србији због санкција Русији, рекавши да су Хрвати мислили да ће тако да напокасте Србији.
„Хрвати су се прво радовали мислећи да ће да напакосте Србији, а онда су схватили да ће "Јанаф" да пропадне. Ми смо у контактима и са Урсулом фон дер Лајен, и људи могу да буду безбрижни“, додао је Вучић.
На питање шта је решење да НИС не потпадне под санкције ЕУ од 15. маја, Вучић је рекао да је већ потпао, али да се тражи решње и да грађани не треба да брину.
Каже да Србија неће моћи да увози нафту ако се до 15. маја нешто не промени, а на питање да ли ће Србија откупити удео у НИС-у, додаје да се о томе разговара и да ће се наставити са разгворима.
"Људи не мораују да брину, решићемо и питање увоза нафте и снабдевања гасом", поручио је Вучић.
Вучић истиче да је тачно да ће много тога зависити од ситуације у Украјини, али и да је срећан што је Србија показала одговорношћу да уме да поштује међународно јавно право.
Председник каже да је Србија по питању санкција Русији изашла са принципијелним ставом, и да смо промишљено реаговали.
„Да ли ће бити различитих притисака, не сумњам да хоће. Србија је озбиљна држава, и Србија ће у складу са тим реаговати“, казао је он.
НИС Петрол  - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2022
СРБИЈА
Шта за НИС и Србију значи ако ЈАНАФ прекине испоруку сирове нафте
Стјуардесе Ер Србија на аеродрому Никола Тесла - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2022
СРБИЈА
Србији се изненада указала велика шанса – на лету за Русију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала