Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Трагедија у руднику код Сокобање, обрушио се део јаме: Погинуло осам рудара, више повређених

CC0 / Pixabay / Рудник
Рудник - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2022
Пратите нас
У руднику мрког угља "Соко" код Сокобање догодила се трагедија у којој је страдало осам рудара, а око 20 је повређено. Обрушио се део јаме, а заробљени рудари извучени су након неколико сати.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Саша Спасић, директор ЈП ПЕУ Ресавица, изјавио је да су тој несрећи страдали:
Златковић Дарко - 1979. годиште
Тривунац Ненад - 1985. годиште
Грујић Радован - 1975. годиште
Петровић Петар - 1991. годиште
Чокорило Бранко - 1966. годиште
Златановић Бранислав - 1967. годиште
Живковић Братислав - 1963. годиште
Стајић Бојан - 1988. годиште
Шесторица страдалих рудара су из Алексинца, један је из Врања и један из Сокобање.
Остали рудари, који су се у тренутку несреће налазили у окну, извучени су, а повређенима се пружа медицинска помоћ.
Рудник — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2022
СРБИЈА
Министарство рударства: Идентификовани страдали рудари, преживели извучени из окна
"Осам рудара је страдало, а око 20 је повређено и они су превезени у општу болницу у Алексинцу. Према првим информацијама реч је о лакшим повредама", изјавио је раније за РТС др Родољуба Живадиновића, директор Дома здравља у Алексинцу.
"Више околних центара је послало све своје екипе које су могли, део се превози у Општу болницу Алексинац", додаје Живадиновић.
Каже и да се ради о алексиначкој смени, тако да је већина рудара из Алексинца.
Директор Опште болнице у Алексинац доктор Горан Видић изјавио је раније да су четири екипе Дома здравља Алексинац на терену, ако и екипе из Зајечара и Књажевца које су укључене.
Наводи да је у Општој болници у Алексинцу збринуто 18 повређених рудара – 15 са лаким повредама, двојица са повредама лакта и један са серијским преломом пет ребара, али да је и он ван животне опасности.
"Сви пацијенти који нису хитни и операције које су планиране су отказани, пацијенти су пуштени, мобилисали смо и остала одељења у згради. У овом тренутку ми немамо проблем са капацитетима", додаје он.
Истиче да су у контакту са управом рудника и да је 49 рудара било у смени.
"Тешка је ситуација овде, ту је и родбина, људи су узнемирени. Нама није нажалост прва несрећа. Алексинац и околина су познати по томе, то се сада поновило", навео је Видић.
Директор УКЦ Ниш доктор Зоран Перишић казао је да су за сада у тој здравственој установи збринута двојица рудара, оба са повредама грудног коша.
"Имамо најаву доласка једне веће гупе – између 20 и 30 повређених рудара, тако да ће они бити сви прегледани и врло вероватно збринути у Клиничком центру. Сви ће добити најбољу медицинску негу, у то не треба сумњати", додао је он.
Истиче да имају капацитете и да су све службе спремне.
Како РТС сазнаје, експлозија се догодила рано јутрос.
Како дописница РТС-а незванично сазнаје, акција спасавања рудара је завршена око 11 сати.
Узрок трагедије за сада није познат, али се претпоставља да је реч о пробоју метана.

Саучешћа породицама страдалих рудара

Председник Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа породицама рудара страдалих у несрећи у руднику угља „Соко“.
Вучић је навео да га је најдубље потресла страшна вест о трагичној смрти наших рудара.
„Њихова часна професија, једна од најтежих на свету, одувек је захтевала људе посебног кова: храбре, упорне, чврсте и непоколебљиве. Управо су њихов свакодневни труд и самопрегорни рад одувек представљали саму срж и окосницу целокупног развоја наше земље и зато Србија данас посебно жали због губитка њихових живота, јер нема речи утехе у оваквој трагедији“, навео је председник Србије.
„Нико не може довољно да им се одужи за све претешке дане и ноћи у којима су радили за добробит свих нас, али ћемо урадити све како бисмо у овим најтежим тренуцима пружили сву потребну помоћ њиховим најближима и повређеним колегама, којима желим брз опоравак“.
„Изражавам најдубље саучешће породицама, пријатељима и суграђанима наших настрадалих рудара. Нека почивају у миру, Србија их неће и не сме заборавити“, додао је Вучић.
Телеграм саучешћа породицама страдалих рудара упутила је и премијер Србије Ана Брнабић.
„Веома ме је потресла вест о страшној трагедији која се јутрос догодила у руднику ‘Соко’, у којој је живот изгубило осам рудара. Радећи један од најтежих послова, они су свакодневно доприносили и развоју наше земље. Њихов свакодневни труд и рад, преданост и храброст не смемо и нећемо заборавити“, наводи се у телеграму саучешћа Ане Брнабић.
Она је додала да не постоје речи којима се може ублажити бол породицама настрадалих и навела да ће у овим тренуцима бити пружена сва помоћ породицама.
„Такође, желим брз и лак опоравак рударима који су повређени у јутрошњој несрећи. У име Владе Србије и своје лично име, упућујем изразе најдубљег саучешћа породицама, пријатељима и суграђанима страдалих“, навела је Брнабићева.
Поводом несреће у руднику, саучешће је упутио и патријарх српски Порфирије.
„Са дубоким болом искрено саучествујем у страдању рудара у Сокобањи. Знајући да је наш првострадалник Господ Исус Христос, који је сишао у Ад и из таме спасао све заробљене, молитве приносим Њему, и Светима Његовим, заједно са целом Црквом Божијом, да спаси заробљене, да утеши тужне и у своје наручје привије пострадале. Јер Он је Васкрсење и Живот, Христос Бог наш, смисао свих наших животних недаћа и радости, у Њему живимо и Њиме васкрсавамо за живот вечни“, навео је патријарх Порфирије.
Рударско окно у „Трепчи“ - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2022
СРБИЈА
Саопштено шта је могућ узрок несреће у руднику „Соко“
Рудник, Донбас - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2022
СРБИЈА
Историјат рудника „Соко“: Три кобна догађаја у прошлости однела 49 живота
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала