- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Гаспром“ данас званично шаље информацију компанијама о новом начину плаћања гаса у рубљама

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаОбјекти гасовода „Јамал-Европа“ у Пољској
Објекти гасовода „Јамал-Европа“ у Пољској - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2022
Пратите нас
„Гаспром“ ће данас званично послати информацију компанијама о новом начину плаћања гаса у рубљама, навели су у компанији .
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Извоз „Гаспрома“ за период јануар-март 2022. године се смањио за 27,1 одсто у односу на исти период прошле године и износи 38,5 милијарди кубних метара, али се у марту повећао извоз у девет европских земаља.
„У марту се извоз, у односу на исти период прошле године, повећао у девет европских земаља, укључујући Италију, Пољску, Грчку, Бугарску, Хрватску, као и Турску“, наводи се у саопштењу на Телеграму компаније.
Компанија је за прва три месеца ове године испумпала 135 милијарди кубних метара гаса, што представља исту количину као и прошле године. Међутим, испоруке гаса у Русији су се смањиле за 4,3 одсто (на 4,2 милијарде кубних метара), што се повезује са топлим временом у фебруару, док су испоруке у марту биле на истом нивоу као прошле године.

„Гаспром“ испоручује гас у складу са захтевима; Цене гаса у Европи премашиле 1.500 долара

„Гаспром“ испоручује гас преко Украјине у складу са захтевима купаца, што на данашњи дан износи 108,4 милиона кубних метара, саопштила је компанија. Цена гаса у Европи данас је премашила 1.500 долара за 1.000 кубних метара, показују подаци са лондонске ИЦЕ берзе.
Уговорне обавезе „Гаспрома“ за транзит гаса преко Украјине за 2022. године износи 40 милијарди кубних метара или око 109,6 милиона кубних метара дневно.
Вредност мајских фјучерса према индексу најликвиднијег ТТФ чворишта у Холандији премашила је 1.522 долара за 1.000 кубних метара гаса.
Цена гаса се од почетка трговине увећала за 4,5 одсто.
Такође, „Гаспром“ је 1. априла на додатној аукцији резервисао део капацитета гасовода „Јамал-Европа“ за транзит гаса преко Пољске, показују подаци аукције на платформи „ГСА Платформ“.
Компанија је током ноћи резервисала 235.000 кубних метара гаса на сат транзитног капацитета од понуђених 3,7 милиона (нешто више од шест одсто понуде). „Гаспром“ ће моћи да искористи ову запремину од шест сати по средњеевропском времену 1. априла до шест сати по средњеевропском времену 2.априла. На редовној аукцији, која је одржана током вечери 31. марта, компанија није резервисала гасовод.
Подсетимо, „Гаспром“ је обновио испоруке преко гасовода „Јамал-Европа“ 29. марта после двонедељног прекида.
Што се тиче украјинске маршруте, транзит гаса се од краја фебруара одржава на нивоу уговорних обавеза „Гаспрома“ за ову годину, што износи 109,6 милиона кубних метара. Према информацијама на сајту „Оператора ГТС Украјине“, руски захтеви за пумпање гаса кроз станице „Суџа“ и „Сохрановка“ на данашњи дан износе 107,6 милиона кубних метара.
Подсетимо, руски председник Владимир Путин потписао је указ о трговини гасом са "непријатељским државама" који је данас ступио на снагу. Како би купили руски природни гас, потребно је да отворе рачуне у рубљама у „Гаспромбанци“.
Налазиште гаса у Лавовској области Украјине - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2022
РУСИЈА
Од данас на снази нов начин плаћања гаса за „непријатељске земље“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала