- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Преговори Москве и Кијева се настављају, ево шта је тренутно апсолутно неопходно

© AP Photo / Shamil ZhumatovМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2022
Пратите нас
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да се преговори Русије и Украјине настављају, као и да још нема коначних договора. Он је такође објаснио и шта је тренутно препознато као апсолутно неопходно.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Што се тиче руско-украјинских преговора, никаквих коначно одобрених планова нема, преговори се морају наставити“, изјавио је Лавров.
Он је још додао да се потенцијална даља комуникација Русије и Украјине тренутно разрађује и да ће о томе бити накнадно саопштено.
Руски министар је поред тога истакао да има помака у преговорима Русије и Украјине, укључујући ванблоковски статус Украјине.

„Чули сте како су наши преговарачи коментарисали последњу рунду преговора у Истанбулу, где је најпре украјинска страна ставила на папир своје виђење споразума, које је неопходно постићи. Ти споразуми се, генерално, морају дефинисати испочетка. Ми спремамо реакцију, постоји помак, пре свега кад је у питању признавање да Украјина не може бити блоковска земља, као ни да тражи срећу у Северноатлантској алијанси, а ту је и ненуклеарни ванблоковски неутрални статус. То је оно што је тренутно препознато као апсолутно неопходно“, објаснио је Лавров на конференцији за новинаре.

Лавров је још поменуо да украјинска страна на преговорима показује да схвата и каква је реалност по питању Донбаса и Крима.

„Видели смо да постоји далеко веће разумевање још једне реалности, а ту мислим на ситуацију са Кримом и Донбасом“, истакао је Лавров.

Ситуација у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
У Истанбулу је 29. марта одржана још једна рунда руско-украјинских преговора који су трајали око три часа. На крају преговора, Владимир Медински, помоћник руског председника који је као и претходно представљао руску делегацију, изјавио је да ће Русија значајно смањити војну активност у правцу Кијева и Чернигова.
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2022
РУСИЈА
Москва навела услове за одржавање састанка Лавров-Кулеба
Писац Захар Прилепин - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2022
РУСИЈА
Захар Прилепин: Цела Украјина треба да уђе у састав Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала