- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Моћна ерупција: „Канибалска“ коронална експлозија јури ка Земљи невероватном брзином

© НАСАСоларна олуја
Соларна олуја - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2022
Пратите нас
Две ерупције на Сунцу усмерене на Земљу спојиле су се у „канибалску короналну експлозију“ и крећу се ка нама брзином од 3.027.599 километара на час.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Када коронална експлозија (ЦМЕ) погоди Земљино магнетно поље, произвешће снажну геомагнетну олују Г3, саопштио је Центар за предвиђање временских прилика у свемиру Националне управе за океане и атмосферу.
Г3 олује класификоване су као јаке геомагнетне олује, што значи да би надолазећа сунчева експлозија могла произвести аурору у Пенсилванији, Ајови и Орегону.
Коронална експлозија "канибала" дешава се када сунчеве ерупције које се брзо крећу престигну раније ерупције у истој области свемира, повлачећи наелектрисане честице да би формирале џиновски комбиновани таласни фронт који покреће моћну геомагнетну олују.
Заслепљујућа поларна светлост могла би да осветли небо и на југу Сједињених Држава након што је откривено 17 соларних ерупција које су експлодирале из једне сунчеве пеге, од којих су две усмерене право на Земљу.
Г3 олује класификоване су као јаке геомагнетне олује, а надолазећа сунчева експлозија могла би да доведе до појаве ауроре у Пенсилванији, Ајови и Орегону.
Сунчева пега, названа АР2975, од понедељка испаљује бакље електрично наелектрисаних честица из сунчеве плазме.
Сунчеве пеге на површини Сунца створене током електричних наелектрисања, спајају се у чворове пре него што изненада пукну. Производе ослобађање енергије које покреће рафале соларне радијације које се називају соларне бакље, или експлозивни млазови соларног материјала, односно коронарно избацивања масе (ЦМЕ).
Судар овог „канибалског“ ЦМЕ-а са магнетним пољем наше планете већ је произвео геомагнетну олују Г1 класе, наводи spaceweather.com, додајући да „постоји шанса за јаче олује у току данашњег дана док Земља пролази кроз магнетизовани траг ЦМЕ-а.
С обзиром на то да је сунчева пега из које су потекли експлозивни млазеви соларног материјала, АР2975, поново еруптирала 30. марта, нови ЦМЕ који је произведен са тог места могао би да стигне на Земљу у раним сатима 2. априла.
Г3 соларне олује могу да изазову проблеме са сателитском навигацијом и нискофреквентном радио навигацијом.
Недавна олуја у фебруару приземљила је 40 Старлинк сателита, а научници упозоравају да би још јача олуја могла имати потенцијал да онеспособи интернет широм света.
Соларна олуја - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Соларна олуја покосила Маскове сателите
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала