- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Пекинг ће се за мир залагати на свој начин“: Шта је Кина поручила Европи на заједничком самиту

© AP Photo / Olivier MatthysСи Ђинпинг и Урсула фон дер Лајен
Си Ђинпинг и Урсула фон дер Лајен - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2022
Пратите нас
Кинески председник Си Ђинпинг рекао да би Кина и ЕУ требало да допринесу стабилности у турбулентном свету, на данас одржаном 23. самиту Европске уније и Кине.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Си је, у разговору са председницима Европске комисије и Европског савета Урсулом фон дер Лајен и Шарлом Мишелом путем видео-линка рекао да се нада да ЕУ може да формира свој став о Кини "независно", пренела је кинеска телевизија ЦЦТВ.
Ројтерс додаје да је Кина забринута да ће ЕУ заузети чвршћи спољнополитички ставу попут САД и да је раније позивала Брисел да "искључи спољно мешање" из својих односа са Кином.
Си је такође пренео европским лидерима да обе стране више да комуницирају када је реч о најважнијим питањима у њиховим билетарлним односима и миру у свету.
И кинески премијер Ли Кећанг пренео је лидерима ЕУ да ће се Пекинг „на свој начин“ залагати за мир у Украјини пошто је, како преноси Ројтерс, Брисел инсистирао на уверавањима да Кина неће снабдевати Русију оружјем нити јој помагати да заобиће западне санкције.
Он је рекао да се Кина противи подели блокова и заузимању страна.
Ли је на самиту разговорао са Урсулом фон дер Лајен и Шарлом Мишелом, као и шефом дипломатије Жозепом Борељом скоро два сата путем видео-линка.
Кинески премијер је лидерима ЕУ рекао да се Кина увек залаже за мир и преговоре и да је спремна да настави да игра конструктивну улогу заједно са међународном заједницом, објавила је државна телевизија ЦЦТВ.
Уочи почетка самита, наводе о планираном притиску политичара ЕУ на Кину у вези са украјинском кризом коментарисао је и портпарол кинеског министарства спољних послова Џао Лиђијан, истичући да Кина задржава независан став о украјинској кризи.
"Што се тиче Украјине, Кина се придржава независне мирољубиве спољне политике и доноси сопствене одлуке на основу чињеница", рекао је портпарол.
Џао сматра је да су западне земље требале да распусте НАТО после распада Совјетског Савеза.
"Као производ Хладног рата, НАТО је требало да буде распуштен након распада СССР-а", рекао је кинески дипломата.
Поновио је да се Кина противи једностраним санкцијама јер, како је указао, оне нису начин да се реше проблеми, већ само воде до нових.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала